Život u garsonjeri opasan po mentalno zdravlje

258

Starije generacije su vjerovatno imale svoju nekretninu, ali danas se stvari mijenjaju. Sve više mladih je primorano da iznajmljuje stanove, a zbog nemogućnosti većih finansijskih sredstava posežu sa garsonjerama.

Koliko god je finansijski isplativije, naučnici tvrde da život u skučenom prostoru loše utiče na mentalno zdravlje.

Spavanje, obroci, posao – sve u istoj sobi

Američki arhitekta Patrik Šumaher magazinu Dazed na ovu temu rekao je da mnogi mladi zaposleni ljudi rade gotovo 24 sata dnevno, a mali, čist, privatni prostor veličine hotelske sobe im je dovoljan.

Arhitekti kažu da je ovo veliki problem ne samo zbog toga što spavanje, konzumiranje hrane i panično pisanje mejlova u istoj sobi dovodi do lošeg raspoloženja, već mladi plaćaju i previše za ono što dobijaju, a nekad žive s nepoznatim ljudima zbog čega mogu postatiusamljeni. Zato stručnjaci kažu da ovo nikako nije dobro za mentalno zdravlje.
Utiče na san

Manjak prostora može uticati i na spavanje. Mozak ne može razlikovati prostor u kojem spavate i onaj u kojem radite, ako je to isti prostor.

Američka National Sleep Foundation stalno upozorava da krevet ne bi trebalo da vam bude mjesto gde radite jer to utiče na produktivnost i naviku spavanja.

– Koristite krevet samo za spavanje i seks – kažu naučnici.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR