Tajne službe svijeta traže nove agente

124

Teroristička grupa “Bijeli septembar” povezana sa džihadistima je preko darkneta najavila veliki teroristički napad na Izrael pod kodnim nazivom “Izraelski 11. septembar”. “Policija je već otkrila da su se teroristi ubacili u zemlju i tražimo vašu pomoć”, glasi početak igrice koja je mnogo više od igre.

Ovo nije apel građanima Izraela da širom otvore oči i dojave policiji bilo kakvu sumnjivu osobu koja bi potencijalno mogla da zapuca ili aktivira bombu. Riječ je zapravo o strateškoj kompjuterskoj igri za čije rješavanje je potrebno napredno programersko znanje, a koju je lansirala izraelska tajna policija Šin bet, poznatija kao Šabak, u cilju regrutovanja novih agenata iz hakerske zajednice.

Za samo nekoliko dana više od 150 000 ljudi iz cijelog svijeta, a najviše iz SAD, Rusije, Francuske, Velike Britanije, Turske, Avganistana, Pakistana i Iraka pa čak i pojasa Gaze ušlo je preko interneta na specijalno za tu svrhu otvoren sajt pod nazivom „Šabak izazov” u pokušaju da otkriju virtualne teroriste. Kako piše “Džeruzalem post” samo dva hakera su do sada uspješno riješila ovaj sajber izazov, ali Šin Bet, čiji je radni moto “Nevidljivi štit”, nije saopštio da li im je ponudio posao.

Novi zahuktali hladni rat između Zapada i Istoka podigao je “špijunomaniju” na viši tehnološki nivo. Odavno su prošla vremena kada je elitna “kembridžka petorka” predvođena Kimom Filbijem besplatno iz ljubavi prema komunističkoj ideji odavala britanske tajne Staljinu. Sve manju cijenu ima i zavodljiv šarm Džejmsa Bonda i vješto baratanje pištoljima.

Današnjim tajnim službama koje sve češće preko sajtova, fejsbuka pa i televizije otvoreno vrbuju nove špijune sve češće su potrebni novi haj-tek agenti koji će provaljivati šifre i ulaziti u baze podataka. Tajnim službama je potreban novi profil špijuna, nekakav sajber-hibrid Šerloka Holmsa i Herkula Poaroa koji će pratiti digitalne tragove neprijateljskih sila.

Šef britanske tajne službe poznate kao Mi-6 Aleks Janger, koji se rijetko pojavljuje u javnosti, nedavno je održao predavanje na Univerzitetu Sent Endrjuz gdje je govorio o potrebi za “četvrtom generacijom špijunaže” koja bi objedinila veštine operativaca i tehnološke inovacije.

Janger, koji je sam nekada studirao na ovom škotskom univerzitetu, otvoreno je pozvao akademce da razmisle i pridruže se tajnoj službi Ujedinjenog Kraljevstva. Direktor Mi-6 kaže da odbrana od neprijatelja koji koriste nove tehnologije kako bi prodrli u britanske institucije zahtjeva “što više raznovrsnosti i angažovanja mladih”.

Kako piše londonski “San”, Mi-6 je u septembru započela pripreme na masovnoj regrutaciji više od hiljadu novih tajnih agenata koji bi odgovarali na pojačane sajber i terorističke prijetnje kojima je izložena Velika Britanija. Cilj ove obavještajne službe je da u roku od četiri godine poveća broj agenata za 40 procenata. Kako otkriva ovaj list još je u Strategiji odbrane i bezbednosti za 2015. godinu piše da Velika Britanija mora da zaposli novih 1 900 obaveštajaca.

Mi-6 je 24. maja 2018. lansirao i TV spot ne bi li promijenio svoju bondovsku mačo reputaciju i za obavještajni rad zainteresovao više žena, pripadnika etničkih manjina, ali i tinejdžera koji sate provode na društvenim mrežama.

U promotivnom spotu je prikazana ajkula u velikom staklenom akvarijumu. Dječak koji posmatra morsku neman kroz staklo počinje uznemireno da se povlači unazad dok ga majka ne zagrli. Scenu prati glas: “Mi smo tajni agenti, ali ne radimo ono što mislite. Ne zadržavamo pribranost u akvarijumu sa ajkulama, već otkrivamo male znakove koji su važni. I ako to zvuči poznato, to je zato što to radiš svaki dan…”

U potrazi za novim kadrovima izraelski Mosad je prošle godine preko Fejsbuka na više jezika pokrenuo kampanju u kojoj poziva zainteresovane širom svijeta da im se pridruže ukoliko traže uzbudljivu promjenu u poslovnoj karijeri, a nisu se još usudili na taj korak. Za tu svrhu je napravljen uzbudljiv video u stilu akcionih filmova koji pokazuje dronove, hakovanje baza podataka, tajne operacije i sastanke na visokom nivou.

Šin bet, poznat po svojoj uspješnoj saradnji s Univerzitetom u Tel Avivu na osnivanju novih startap kompanija, u decembru 2018. je raspisao novi konkurs na kojem bespovratno dodeljuje po 50 000 dolara studentima koji imaju ideje za inovativne proizvode, a nemaju para da ih realizuju.

– Vjerujemo u snagu izraelske tehnologije koja će povećati sposobnost Šin beta da zaštiti našu državu od bezbjednosnih izazova – kaže direktor ove tajne službe Nadav Argaman povodom ovog konkursa.

I najpoznatija obavještajna služba na svijetu CIA je ove godine preko svog sajta tražila profesionalce iz različitih oblasti kako bi popunila 100 upražnjenih mjesta. CIA veteran Zahari Vajat koji je 25 godina radio na tajnim operacijama u inostranstvu za TV mrežu Si-En-Bi-Si kaže da su američkoj obavještajnoj zajednici danas potrebne nove generacije talenata kako bi se uspješno odgovorilo na hibridne bezbjednosne izazove koji uključuju i sajber-napade.

I njemačka obaveštajna služba BND je krenula u potragu za kompjuterskim talentima kako bi se zaštitila od hakerskih napada drugih zemalja. U tu svrhu lansirali su poseban internet sajt: “Šerlok Holms u sajber prostoru: BND traži digitalne forenzičke analitičare”.

Dominik Herman, profesor informacione bezbjednosti na Zigen univerzitetu za Dojče vele kaže da je ovakva vrsta regrutacije BND-a fokusirana da se zaposle stručnjaci koji bi otkrivali greške u procesu programiranja kako bi se otklonile slabe bezbjednosne tačke na bazama povjerljivih podataka.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR