Republika Srpska jedini istinski veliki dobitak Srba (FOTO)

88

U Sportskoj dvorani “Borik” u Banjaluci održana je Svečana akademija povodom 9.januara – Dana Republike Srpske. Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je, na Svečanoj akademiji, da bez Republike Srpske nema ni BiH.

– Republika Srpska danas proslavlja svoj 27. rođendan u miru i slobodi, ponosna i vječna baš onako kaako to kaže i centralna poruka kojom obilježavamo dan naše Republike. U njoj je satkana naša prošlost, naš identitet, u njoj živimo svoji na svome. Republika Srpska je obaveza za sve nas da ne odustanemo od svojih uvjerenja. Živeći naše svakodnevne živote ne smijemo izgubiti ideju stvaranja Republike Srpske i žrtve koja je data za nju – poručila je Cvijanovićeva.

Brnabić: Potrebni hrabrost i mudrost da naš narod ne živi kako ga vjetrovi nose 

Premijerka Srbije Ana Brnabić istakla je da Republika Srpska i Srbija imaju zajednički interes, te da je potrebno mnogo političke mudrosti i hrabrosti da srpski narod ne bi živio kako ga vjetrovi nose, nego kako sam želi da živi u miru, stabilnosti, slobodi i nezavisan u donošenju odluka u odnosu na sopstvene najbolje interese.

Ona je napomenula da kakvi god vjetrovi bili na ovim prostorima, građanima su potrebni mir, stabilnost, sloboda i nezavisnost u donošenju odluka u odnosu na sopstvene najbolje interese.

Predsjednik Vlade Srbije je istakla da sadašnjost pokazuje da je moguće biti razdvojen granicama, a ostati nerazdjeljiv i jedinstven u zajedničkom pokušaju da posljedice teške prošlosti što uspješnije i brže budu iscijeljene i stvoreni uslovi za miran i normalan zajednički život u ovom dijelu Evrope.

– Srbija će poštovati Dejtonski sporazum, kako bi Republika Srpska uživala slobodu. Srbija će poštovati svaku odluku koju koncezusum donesu sva tri naroda BiH, ali ćemo se uvijek najviše brinuti o srpskom narodu, što je i sasvim prirodno. Mostovi koje gradimo prema Srpskoj su mostovi prema BiH. Јačaćemo veze preko kulture, obrazovanja – dodala je ona.

Republika Srpska- jedini istinski veliki dobitak Srba

Predsjednik Matice Srpske profesor dr Dragan Stanić, na svečanoj akademiji je podsjetio na stradanja Srba u proteklom ratu i rekao da je Republika Srpska jedino dobro što je iz toga rođeno.

Među tim gubicima, naveo je Stanić, najveći je slom Republike Srpske Krajine, otmica Kosova i Metohije, kao i nasilno identitetsko preoblikovanje Crne Gore, zbog čega bi 9. januar – Dan Republike Srpske trebalo da postane praznik svih Srba.

Svečanoj akademiji prisustvovali su predsjednica Republike Željka Cvijanović, predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović i premijer Srpske Radovan Višković, predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, premijer Srbije Ana Brnabić, te mnogobrojni zvaničnici i gosti.

(Agencije)

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR