Srećan rođendan šampionu!

148

Najtrofejniji vozač u istoriji Formule 1 Mihael Šumaher danas puni 50 godina.

Porodica legendarnog Nijemca poručuje da proslavlja njegove pobjede i rekorde.

Šumaher je doživeo tešku povredu glave na skijanju posljednjeg dana 2013. godine i od tada nije viđen u javnosti.

Bivši vozač Benetona i Ferarija je nakon višemjesečnog boravka u komi prebačen u porodični dom u Švajcarskoj, a malo se zna o napretku u oporavku.

– Budite uvjereni da je u najboljim rukama. Radimo sve što je moguće da mu pomognemo. Molimo vas da nas shvatite da ispunjvamo Mihaelove želje i držimo tako osjetljivo pitanje kao što je zdravlje u privatnosti – poručila je Šumaherova porodica.

Direktor F1 Ros Bron, nekadašnji Šumaherov šef u Ferariju istakao je da je u stalnom kontaktu sa Šumaherovom suprugom Korinom i da se u potpunosti slaže sa njihovom odlukom.

– Mihael je uvijek bio vrlo privatna osoba i to je bio vodeći princip u njegovoj karijeri, životu. Porodica se uvijek slagala s tim izborom – rekao je Bron.

Njegova porodica će u četvrtak objaviti zvaničnu aplikaciju Mihael Šumaher koja će biti virtuelni muzej njegovih dostignuća.

Šumaher je sedam puta bio svjetski šampion – dva puta sa Benetonom (1994, 1995) i pet puta sa Ferarijem (2000, 2001, 2002, 2003, 2004).

Pobijedio je na 91 trci iz 306 startova, rekorder je F1 sa 18 pobjeda više od Luisa Hamiltona. Osvojio je 68 pol pozicija, a njegov rekord je 2017. nadmašio upravo Hamilton.

Rekorder je i sa 15 uzastopnih sezona u kojima je zabilježio bar jednu pobjedu od 1992. do 2006, to je tri sezone više od Hamiltona.

Nedostižan je i sa osam pobjeda na Velikoj nagradi Francuske te po sedam na VN Kanade i San Marina. Posebno je impresivan bio 2002. kada je završio na podijumu u svih 17 trka sezone.

Zvanično se penzionisao 2006, ali se vratio u F1 tri godine kasnije. Na posljednjoj trci u Brazilu 2012. je imao 43 godine.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR