Srbija: Mafija na udaru, uhapšeno više od 150 osoba

159

U koordinisanim akcijama policije širom Srbije, tokom posljednjih 48 sati uhapšeno je više od 150 ljudi, među njima i vođe ozloglašenih kriminalnih klanova.

U velikoj akciji policije uhapšeno je 150 osoba osumnjičenih za najteža krivična dela, izjavio je ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović. Raspisana je i crvena Interpolova potjernica za Filipom Koraćem,  vođom tzv. kotorskog “škaljarskog klana”.

Stefanović je, na vanrednoj konferenciji za medije sa ministarkom pravde Nelom Kuburović, rekao da je policija izvela preventivnu akciju i da je poseban naglasak stavljen na suzbijanje najtežih oblika kriminala, odnosno osobe koje se sumnjiče za ubistva, pokušaje ubistva i trgovinu narkoticima.

– Nije lako naći dokaze, ali država će se potruditi da prikupi materijalne dokaze da ovi slučajevi dobiju i svoj sudski epilog. Pretresi i dalje traju – naveo je Stefanović.

Rekao je da će država tu akciju sprovoditi redovno, to jest da neće stati na tome kada je riječ o onima koji se bave najtežim krivičnim djelima, trgovinom narkoticima kojom finansiraju dalje učešće u organizovanom kriminalu.

Takođe, poseban udarac će biti zadat i svima koji se bave nasiljem, koji se sumnjiče za ubistva, pokušaje ubistva i nanošenje teških tjelesnih povreda.

– Stalna akcija će biti da se ne bi dozvolilo da ti ljudi budu mirni i da se na bilo koji način osjećaju bezbjedni. MUP i Ministarstvo pravde će danas na sjednici Savjeta za nacionalnu bezbjednost predložiti predsjedniku Srbije, predsjednici Vlade i Vladi izmjene i dopune različitih zakona koji će omogućiti efikasniju borbu sa kriminalom i pooštravanje sankcija za određena krivična djela – naveo je Stefanović.

Kada se predsjednik Srbije i drugi članovi Savjeta budu usaglasili sa tim biće iznijeto više detalja, dodao je Stefanović.

Uhapsićemo sve, briga me koji je klan u pitanju

Ministar je naveo da je policija u toku 2018. godine rasvjetlila 80 odsto svih ubistava na teritoriji Srbije, i dodao da je ova akcija još jedna poruka svima koji se bave organizovanim kriminalom da to neće moći da čine u Srbiji.

– Srbija neće biti mjesto za klanove ni iz Crne Gore ni iz Bosne i zbog toga je važna saradnja sa drugim policijama u regionu – poručio je Stefanović.

Rekao je i da su besmislene teorije o tome da protivnici “škaljarskog klana” neće završiti iza rešetaka, jer imaju jake veze u policiji.

Kaže da su mnogi iza rešetaka, ili u Crnoj Gori, ili u Srbiji ili u Evropi, i da se više hapse pripadnici “škaljarskog klana”, jer je njegovih pripadnika i više, a i njihovo djelovanje je samim tim intenzivnije.

– U ovom trenutku “škaljarski” je intenzivniji na teritoriji Srbije, ali ja neću nijedan klan, ili nekoga ko ugrožava bezbjednost, hoćemo da uhapsimo svakog – naveo je ministar.

Kuburović: Slijedi pooštravanje kaznene politike

Ministarka pravde Nela Kuburović najavila je da će današnjoj sjednici Savjeta za nacionalnu bezbjednost predložiti reformske korake kako bi se poboljšala blaga kaznena politika.

– Analiza je pokazala da, iako smo pokušali da Krivičnim zakonikom propišemo visoke kazne za određena krivična djela, sudovi su u velikom broju i u većini slučajeva davali uslovne osude za nasilničko ponašanje ili za neovlašćenu proizvodnju i stavljanje u promet opojnih droga. Gotovo 60 odsto osuđenih lica dobilo je uslovne osude – navela je ministarka.

To, kako je dodala, pokazuje da treba mijenjati Krivični zakonik i preispitati krivična djela i propisane kazne. Smatra da treba uticati da se promjeni kaznena politika, kojom se može djelovati preventivno.

Na pitanje novinara kada bi izmene Krivičnog zakonika mogle da zažive u praksi, ako bi se svi subjekti složili, Stefanović je rekao da bi, ako bi sve išlo kako treba, bilo realno da se za tridesetak dana dođe do nacrta koji bi bio upućen Vladi.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR