Sobranje glasa o promjeni makedonskog Ustava i imena zemlje

79

Makedonsko Sobranje danas treba da glasa o izmjenama Ustava koje, na osnovu Prespanskog sporazuma s Grčkom, predviđaju i promjenu imena zemlje u Republika Sjeverna Makedonija.

Kako prenosi makedonski a1on.mk, premijer Zoran Zaev još nije obezbijedio potrebnu dvotrećinsku većinu od 80 poslanika u Sobranju.

Neizvjesna je podrška albanske opozicione stranke Besa, koja je saopštila da neće dati “zeleno svjetlo” ako se ne ispune njihovi zahtjevi. Dva zahtjeva te stranke su da ne postoji makedonsko državljanstvo kod Albanaca i da ne postoji zaštita samo za makedonsku dijasporu, već zaštitu za cijelu dijasporu Makedonije. Ovo je nova barijera za Zaeva zato što, ako prihvati zahtjeve Bese, gubi podršku osam poslanika iz nove nezavisne poslaničke grupe VMRO-DPMNE.

U današnjem, trećem glasanju, svaki amandman se potvrđuje prostom većinom od ukupno 120 poslanika u makedonskom Sobranju, dok se na plenarnoj sjednici svaki tekst amandmana potvrđuje dvotrećinskom većinom, a nakon toga se glasa ponovo sa dvotrećinskom većinom za sve amandmane zajedno.

Nakon toga neophodna je još jedna dvotrećinska većina kako bi se usvojio Ustavni zakon.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR