Putina će u Beogradu dočekati 70 000 ljudi?!

109
Foto: REUTERS/David Mdzinarishvili

Ruskog predsjednika Vladimira Putina, koji 17. januara dolazi u posjetu Srbiji, trebalo bi ispred Hrama Svetog Save u Beogradu da dočeka više od 70 000 ljudi.

Kako navode Večernje novosti, taj doček organizovaće nevladin sektor i patriotske organizacije, a podršku će im, kako se očekuje, dati i Srpska napredna stranka. Planirano je, navodi list, da se učesnici okupe na Trgu republike i krenu zajedno prema Hramu Svetog Save kako bi stigli u trenutku kada u svetinju bude dolazio i lider Ruske Federacije.

– Zamisao organizatora je da na ovaj način iskažu poštovanje prema prvom čovjeku Rusije koji je veoma zaslužan za učvršćivanje prijateljskih veza između dvije bratske države, ali i zahvalnost najvećoj slovenskoj zemlji za podršku u međunarodnoj areni kada je riječ o teritorijalnoj cjelovitosti Srbije – pišu Novosti.

Detalji Putinovog boravka trebalo bi do tančina da budu razrađeni do subote, a očekuje se da u Beograd stigne i njegova prethodnica kako bi sa bezbjednjacima Srbije još jednom provjerila da li je sve “pod konac” pred značajnu posjetu.

Tokom posjete ruskog predsjednika predviđa se najviši nivo bezbjednosti, a zajedno sa njim dolazi i 250 ruskih bezbjednjaka, od kojih je jedan dio već stigao Srbiju, piše Kurir. Kako navodi list na svom sajtu, riječ je o ruskim bezbjednjacima koji prate predsjednika Putina na svim putovanjima.

Takođe, u saradnji ruskih agenata i pripadnika srpske policije i službi bezbjednosti, mjere obezbjeđenja biće podignute na najviši nivo. Ulice kojima bude prolazio Putin biće zatvorene, šahtovi zavareni, na zgradama će biti ruski i srpski snajperisti, dok će građanima koji stanuju na tim trasama biti naređeno da zatvore prozore i navuku zavjese.

Uoči dolaska predsjedničkog aviona, kojeg će po ulasku u srpski vazdušni prostor pratiti avioni srpske vojske do slijetanja na beogradski aerodrom, dodaju oni, nebo će za sve letove biti zatvoreno.

Kako ističe list, procjenjuje se da će biti angažovano od 4 000 do 7 000 policajaca, uz pripadnike specijalnih jedinica MUP i Vojske Srbije, BIA, VBA i VOA.

Sve bezbjednosno interesantne osobe biće provjerene, pojačaće se i kontrola kretanja pješaka, naročito na prometnim mjestima – željezničkoj i autobuskoj stanici, aerodromu i prilazima Beogradu, gdje će biti raspoređeni pripadnici Žandarmerije u punoj opremi. Internet komunikacija Srbije i inostranstva će biti oštrije nadgledana.

Član Svjetske asocijacije šefova policija Marko Nicović kaže da se uz te, kako kaže, zastarjele metode zaštite, koriste i visokosofisticirane mjere obezbjeđivanja Putina.

– Putin je najzaštićenija meta broj jedan u svijetu. Sve se provjerava. Ljudi iz njegovog obezbjeđenja su još prije nekoliko mjeseci bili u tzv. izvidnici kako bi do detalja pripremili plan zaštite. Sa njim uvijek ide tim od 250 specijalaca, stručnjaka za fizičku zaštitu, ali i iz oblasti farmacije, medicine, hemijskog i elektronskog oružja… – rekao je Nicović.

Kako je dodao, oni provjeravaju i eliminišu opasnosti od trovanja hranom, pićem, aparatima za klimu, dodirom s predmetima…

– Već četiri-pet puta su mu spasli život – ističe Nicović te dodaje da se obezbjedenje vrši u saradnji sa domaćim službama.

Profesor Fakulteta bezbjednosti Zoran Dragišić saglasan je da je Putin, uz američkog predsjednika Donalda Trampa, najbolje čuvana ličnost na svijetu.

– Baš kao i prilikom prethodne posjete Beogradu, i ovom prilikom će biti preduzete maksimalne mjere bezbjednosti, a to znači da će njegova putanja kretanja biti unaprijed raščišćavana, šahtovi će biti zavareni, snajperisti raspoređeni duž trase… I, naravno, mnoge mere se drže kao strogo čuvana tajna – napomenuo je on.

Dragišić je izrazio uvjerenje da, s obzirom na to da pored srpskih službi u obezbjeđivanju Putina učestvuju i ruske službe, bezbjednjaci FSB, “nijedan detalj neće biti ispušten”.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR