Potvrđuje se teza o stvaranju “Velike Albanije”

339

Odluka makedonskog Sobranja o preimenovanju Makedonije u Republiku Sjevernu Makedoniju omogućava Albancima u regionu bolje umrežavanje. Sve što se dešava na neki način je potvrda teze o “velikoj Albaniji”.

Ocjenio je to bivši diplomata Zoran Milivojević i dodao da je ovo što se dešava u Makedoniji potvrda te teze, jer oni ne bi mogli da izguraju amandmane da nije bilo albanskog faktora.

– Na terenu postoji koordinacija strateških poteza albanskog korpusa koji se vodi iz Tirane. Tako je uz dosta muka završena prva etapa procesa koji bi trebalo da uvede Makedoniju u NATO. A sada je, na redu Grčka gdje ima problema oko ratifikacije sporazuma iz Prespe da bi se time stvorili uslovi da Makedonija postane članica NATO-a – ocjenjuje Milivojević.

Govoreći o širenju NATO-a na Balkanu, on je rekao za RTS da je to nešto što je davno zacrtano i dodao da je NATO, samim odsustvom reakcije na formiranje vojske samoproglašenog Kosova, pokazao da podržava i računa na tu strukturu.

Zoran Milivojević

– Time što je Zapad tolerisao formiranje takozvane kosovske vojske i što nije reagovao na određeni način, dao je do znanja da Zapad i NATO računaju na tu strukturu i da je već vide u funkciji NATO-a i zapadnih interesa – od Avganistana pa nadalje – smatra Milivojević.

Kada je riječ o najavljenoj posjeti predsjednika Rusije Vladimira Putina Srbiji, Milivojević je ocijenio da je ta posjeta veoma značajna, posebno zbog podrške koju ta zemlja daje u rješavanju problema Kosmeta.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR