Novi sukob “žutih prsluka” i policije

110

Pripadnici pokreta “Žuti prsluci” marširali su danas, devetu subotu zaredom, ulicama Pariza, a kako javljaju francuski mediji ponovo su se sukobili sa policijom.

Demonstranti u žutim prslucima okupili su se i u gradu Buržu, u središnjoj Francuskoj, u znak protesta zbog ekonomske politike predsjednika Emanuela Makrona.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Francuske je saopštilo da je u 14 časova širom zemlje na ulicama bilo 32 000 demonstranata, od kojih 8 000 u Parizu.

Između policajaca i demonstranata došlo je do sukoba u blizini Trijumfalne kapije pri čemu su bezbjednosne snage upotrijebile suzavac kako bi potisnule neke demonstrante koji su na njih bacali kamenice i druge predmete.

Do tenzija između policije i demonstranata došlo je i na Trgu Etoal, gdje policija suzavcem i vodenim topovima rastjeruje okupljene demonstrante.

Policija je zabranila kretanje automobila na obližnjim Jelisejskim poljima.

Pariska policija saopštila je da je 40 ljudi uhapšeno danas uoči i za vrijeme protesta, prije svega zbog nošenja predmeta koji bi mogli biti upotrebljeni kao oružje.

U međuvremenu, najmanje 5 000 demonstanata u žutim prslucima organizovalo je protestnu šetnju u Buržu, gdje je policija, kako prenosi “Figaro”, takođe upotrijebila suzavac.

Francuske vlasti su rasporedile 80 000 pripadnika bezbjednosnih snaga širom zemlje zbog današnjih antivladinih protesta, a ministar unutrašnjih poslova Kristof Kastane zaprijetio je oštrim mjerama protiv izgrednika i njihovih podržavalaca, upozorivši na rastuću radikalizaciju među pretežno mirnim demonstrantima.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR