“Neko će pobijediti Amerikance. Zašto to ne bi bila Srbija?”

195

Aleksandar Đorđević, selektor košarkaške reprezentacije Srbije, najavio je napad na medalju na Svjetskom prvenstvu koje se ove godine igra u Kini.

Đorđević je u intervjuu za “Al Džaziru” istakao da je obaveza ekipe da ide na medalju, uprkos slabijim nastupima u kvalifikacijama.

Razlog za to je neobičan raspored “prozora” koje je uvela FIBA, zbog kojih najbolji igrači ne mogu da nastupaju za nacionalni tim.

Ipak, “Orlovima” je potrebna jedna pobjeda iz preostale dvije utakmice (Srbija igra protiv Estonije u gostima 21. februara 2019. i sa Izraelom kod kuće tri dana kasnije) kako bi matematički obezbijedila plasman na Mundobasket.

– Formula osvajanja medalja je baš u samom kontinuitetu rada, organizacije i praćenja vizije grupe ljudi. Sistem koji funkcioniše, proces, analiza realnosti i velika vjera u same sebe, te samopouzdanje izgrađeno faktima, elementi su na osnovu kojih selekcija Srbije ostvaruje odlične rezultate na najvećim međunarodnim takmičenjima – rekao je Đorđević.

Zato je i ovoga puta cilj jasan – medalja.

– Od početka mog rada sa reprezentacijom Srbije govorim da je naša dužnost da idemo na medalju. Tako je i sada, mada će konkurencija na SP-u u Kini biti izuzetno snažna. Na četiri velika takmičenja, na kojima sam obavljao selektorsku funkciju osvojili smo tri srebra i četvrto mjesto na Evrobasketu 2015, pa s razlogom mogu biti optimista.

Ukoliko želi da dođe do najsjajnijeg odličja, Srbija će izvjesno morati da pobijedi Sjedinjene Američke Države, najjaču selekciju na svijetu.

– Mislim da može neko da ih pobijedi, doći će taj dan sigurno. Moje obraćanje našim reprezentativcima je bilo ovako: “Neko će pobijediti Amerikance. Zašto to ne bi bila Srbija?”. Sve je rečeno vrlo jasno gdje moja razmišljanja idu – zaključio je Đorđević.

Mundobasket je na programu od 31. avgusta do 15. septembra i biće igrano u osam kineskih gradova.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR