Kako vam spiskovi mogu olakšati život?

93

Spiskovi za kupovinu, spiskovi zadataka koje treba obaviti, životni ciljevi… Zapisivanje ideja, misli i podsjetnika može biti korisno na mnogo načina.

Da li ste raspoloženi da završite stvari? Pravljenje listi, za kupovinu, poslova koje treba obaviti, radnih zadataka, možda bi mogli da budu prvi korak u tom smijeru.

Postoji određeno zadovoljstvo u popisivanju ideja, planova i podsjetnika, a može da bude korisno i iz mnogih drugih razloga.

Bez obzira na to da li ste dugogodišnji ljubitelji listi ili to tek treba da postanete, neka saznanja o prednostima zapisivanja stvari, možda će vas iznenaditi.

I da, u pravu ste: ovo je lista o listama.

1. Oslobađaju misli

Osim očigledno bolje organizacije, postoji više toga zašto je pravljenje liste zadataka korisnije nego što mislite. Zapisivanje obaveza koje treba da uradite može vam pomoći da napravite prioritete i planove, da sredite misli, organizujete vrijeme i da veće zadatke obavite kroz nekoliko manjih koraka. Štaviše, sređivanje misli njihovim stavljanjem na papir, pomoći će vam da ostanete smireni.

I još jedan veliki plus: prelaženje kroz listu nakon što ste obavili poslove, može vam donijeti osjećaj zadovoljstva.

Niste baš uvjereni u ovo što čitate? Neurolog Danijel Levitin kaže da u glavi možemo da držimo samo četiri stvari odjednom, tako da su nam liste potrebne kako bismo oslobodili misli i izbjegli osjećaj da smo nešto zaboravili.

2. Čine vas uspješnijim

Liste zaista mogu da vas učine uspještnijim i produktivnijim. Istraživanje o postavljanju ciljeva psihologa Džordana Petersona pokazalo je da učenici postižu znatno bolje rezultate ako prate proces koji uključuje razmišljanje o njihovim prošlim navikama i sastavljaju listu konkretnih ciljeva za budućnost.

Slično tome, studija koju je sproveo FL Schmidt iz 2013. pokazala je da produktivnost zaposlenih raste za 10 odsto ako im se pomogne u postavljanju specifičnih, izazovnih, realnih ciljeva.

Zato uzmite olovku i papir i počnite sa unosom nekih velikih ambicija.

3. Štede vam novac

Liste za kupovinu su više od načina da nešto ne zaboravite u supermarketu – vremenom vam mogu uštediti ozbiljan novac.

Zapisivanjem svega što vam je potrebno prije nego što krenete u prodavnice, možete se zaustaviti u nepotrebnim ili ekstravagantnim impulsnim kupovinama.

To, naravno zahtijeva stepen samokontrole. Dakle, ako smatrate da je to previše teško, pokušajte da sebi dopustite jednu stavku više nego što je na spisku po kupovini.

4. Pomažu u podizanju samopouzdanja i samopoštovanja

Ako ste ikada osjećali da niste dovoljno dobri i da život prolazi pored vas, spisak bi mogao da vas spasi. Zapisivanje postignuća – velikih i malih – može biti iznenađujuće jednostavan način da se podsjetite koliko ste zapravo odlični.

Bilo da je riječ o akademskim, profesionalim ili jednostavno ličnim pobedama. Uključite sve: penjanje na planinu, polaganje ispita, dolazak do kraja izazovne knjige, prvi istrčani kilometar…

Ljudima koji se bore sa niskim samopoštovanjem, dobrotvorna ustanova za mentalno zdravlje Mind preporučuje da naprave listu od 50 stvari koje vole kod sebe, čak i ako vam je potrebno nekoliko sedmica da promislite o tome ili morate da pitate prijatelja za ideje.

Onda svakog dana pogledajte na neki drugi dio liste kako biste lagano shvatili svoje brojne kvalitete.

5. Pomoći će vam da ne pravite greške

Spiskovi vam mogu pomoći i da izbegnete katastrofe. Bez obzira na to da li planirate vjenčanje, selidbu ili se pripremate za odmor, bitno je da imate detaljan popis svega što treba da uradite unaprijed – na taj način nećete da zaboravite burme, da rezervišete mjesto ili da ponesete pasoš.

U bolnicama, gdje male greške mogu da budu kobne, kontrolne liste spasavaju živote svaki dan. Prvi formalni medicinski kontrolni spisak u SAD uveden je kako bi se osiguralo da su intravenske epruvete pravilno ubačene u grudi pacijenata prateći pet jednostavnih koraka.

Rezultat je bio pad infekcija sa četiri odsto na nulu za samo 15 mjeseci, spasavanje skoro 1 500 života i ušteda 200 miliona dolara.

6. Pomažu vam da ostanete usredsređeni

Jeste li ikada čuli za efekat Zeigarnika? Ovaj psihološki princip kaže da naš mozak pamti zadatke koje smo ostavili nedovršene bolje od stvari koje smo zaista postigli.

Kao posljedica toga, kada pokušavate da se usredsrijedite na nešto važno, često ćete biti ometani drugim nedovršenim poslovima. Odgovor? Psiholozi kažu da bi trebalo da zapišete sve neispunjene ciljeve.

Ako vaš mozak zna da se nosi sa njima, onda ćete biti u mogućnosti da se koncentrišete na zadatak koji imate.

7. Pomoć pri suočavanju sa stvarima koje ste odlagali

Svi imamo nekoliko nelagodnih stvari za koje znamo da treba da uradimo, ali ih odlažemo. Pa, sada je vrijeme da ih zapišemo i označimo.
Ispunjavanje svih obaveza sa te liste može da donese nevjerovatno zadovoljstvo, a da ne pominjemo olakšanje misli.

Zato ih obavite – isperite posude, očistite potkrovlje, zakažite taj stomatološki pregled.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR