iPhone više nije hit u Kini, Apple “pao” za 55 milijardi!

168

Apple ima veliki problem u Kini, a to se nikako ne sviđa investitorima. Samo nekoliko sati nakon pisma Tima Cooka u kojem je priznao da će rezultati u zadnjoj četvrtini ove godine vjerovatno biti lošiji od očekivanih, dionica proizvođača iPhonea pala je osam odsto. To znači da se tržišna vrijednost kompanije smanjila za čak 55 milijardi dolara.

Očekivani prihodi Applea za posljednji kvartal 2018. sada iznose 84 milijarde dolara, a u novembru su predviđali da će to biti od 89 do 93 milijarde, što je i tada bila lošija brojka od očekivane, prenosi BBC.

Kao glavni razlog osjetnog pada prodaje popularnog telefona Cook je naveo smanjeno zanimanje u Kini, na koje je itekako uticao trgovinski rat, ali i sporiji rast kineske ekonomije u kompletu. Međutim, u jednoj rečenici pisma investitorima je provukao da ni na razvijenim tržištima kupovina novih, jačih iPhonea nije bila na nivou na kojem su očekivali. I sam izvršni direktor Applea na kraju pisma je priznao da su prognoze “razočaravajuće”.

Inače, Kina je ogromno tržište Applea gdje zarađuju oko 15 odsto cijelog profita, a tehnološki div ustvari živi od prodaje iPhonea, prodaja tog telefona iznosi 60 odsto zarade.

USA Today početkom je godine konstatovala da je Apple pretjerao sa cijenama iPhonea i to im se sada vraća. Inače su najviše zarađivali upravo za vrijeme praznika, ali ove godine nije bilo prepoznatljivih redova ispred trgovina, a počele su se i pojavljivati akcije i ponude za neke jeftinije modele, što je presedan jer je iPhone bio brend kojem nisu trebala sniženja, već su ljudi drage volje plaćali i preko 1 000 dolara za mobilni uređaj.

U svakom slučaju, Apple se posljednjih mjeseci nalazi na silaznoj putanji. Početkom oktobra cijena dionice kompanije na Wall Streetu dostigla je rekordnih 233 dolara, pri čemu je tržišna vrijednost kompanije bila znatno iznad nivoa od 1 000 milijardi dolara.

Međutim, od tada je cijena dionice potonula više od 28 posto, što znači da je u područja “medvjeda”, odnosno 20 idsto ispod njenog prethodnog nivoa, kako se to definiše na Wall Streetu. Kako je sinoć cijena dionice pala daljnjih skoro osam odsto, tržišna vrijednost Applea zaronila je ispod 700 milijardi dolara. Zato su se Amazon.com i Microsoft probili ispred Applea na vrh liste najvećih američkih kompanija po tržišnoj vrijednosti.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR