Han Pijesak bez grijanja, vode i struje

134

Snijeg koji nekoliko dana pada stvorio je brojne probleme u pojedinim dijelovima Srpske, a najlošije stanje je u Han Pijesku, gdje su građani ostali bez grijanja, vode i struje.

U toj opštini je u petak proglašena vanredna situacija i zatražena pomoć Republičke uprave Civilne zaštite i Vlade RS.

Iako u toj lokalnoj zajednici ističu da su mašine stalno na terenu i da 24 časa čiste snijeg koji pada već četvrti dan, on je ipak prouzrokovao brojne probleme.

– Mjesna zajednica Pjenavac, u kojoj ima oko 150 domaćinstava, ostala je bez struje, a na području te mjesne zajednice nalazi se izvorište “Štekavac”, sa kojeg se grad napaja vodom, tako da je dio Han Pijeska i bez vode – rekao je načelnik opštine Vlado Ostojić.

On je istakao da je putna komunikacija veoma otežana, iako mašine čiste snijeg 24 sata bez prestanka.

– Visina snijega je iznad metra i do mnogih sela nismo uspjeli da pročistimo puteve. Predstavnici Civilne zaštite su upoznati sa situacijom i očekujemo njihovu pomoć – naveo je Ostojić.

Osim toga, u naseljenom mjestu Han Pijesak pukla je toplovodna cijev, pa u naselju nema centralnog grijanja, saopšteno je iz Područnog odjeljenja Civilne zaštite Sokolac.

Načelnik Sokoca Milovan Bjelica rekao je da na području te opštine sve funkcioniše – prevoz, elektro i vodosnabdijevanje, iako snijeg danima pada, pa snježni nanosi mjestimično dostižu 1,5 metara. Bjelica je istakao da je mehanizacija preduzeća “Romanijaputevi” stalno na terenu i od prvih većih snježnih padavina radi zajedno sa nekoliko podizvođača.

– U pojedinim selima na višim područjima opštine visina snijega je i do 50 centimetara, a jak vjetar stvara snježne nanose i do 1,5 metara, što otežava čišćenje puteva. Za sada se uspješno borimo sa svim teškoćama – ističe Bjelica.

U Foči, gdje su građani imali pritužbe na rad zimskih službi, u petak je angažovana sva raspoloživa mehanizacija na čišćenju snijega. Preduzeća koja su zadužena za čišćenje grada prethodnih dana nisu na vrijeme reagovala, a razlog je, kako kažu, neblagovremeno dobijanje naloga od opštine.

U opštini su odlučili da se takvo stanje više neće ponavljati i da će reagovati ažurnije. Načelnik Odjeljenja za prostorno uređenje i stambeno-komunalne poslove Mensud Jahić napravio je prioritete čišćenja.

Jahić je pojasnio da je više gradskih ulica očišćeno i posuto solju, kao i putevi prema gradskoj deponiji i prema Jošanici, te da su juče mašine angažovane i na čišćenju lokalnog puta prema Prevraću, kao i putnih pravaca u mjesnim zajednicama Miljevina i Meštrevac.

Mjesnim zajednicama i za vikend će biti dostupni telefoni u opštini na koje će moći prijavljivati eventualne hitne slučajeve koji bi zahtijevali angažovanje mehanizacije za čišćenje snijega.

Snijeg je u petak neprekidno padao i u Srebrenici, što je u velikoj mjeri otežavalo saobraćaj.

Kazne

Iz opštine Foča upozorili su sve ustanove, preduzeća, vlasnike trgovinskih i ugostiteljskih objekata, preduzetnike, stanare u zgradama i kućama da su dužni da čiste snijeg ispred svojih ulaza, te da su prema novoj odluci o komunalnom redu, u odnosu na prethodnu, kazne za one koji ne očiste snijeg mnogo rigoroznije.

– Za pravna lica kazne su od 500 do 10 000 KM, za odgovorno lice u pravnom licu od 50 do 5 000, a za fizička lica od 30 do 3 000 KM. Svi koji očiste snijeg treba da se jave preduzeću “Komunalac” ili u opštinu, da bi preuzeli po 20 kilograma soli da pospu očišćenu površinu, jer je za naredne dane najavljen mraz – rekao je načelnik Odjeljenja za inspekcije Goran Drakul.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR