Foča: “Delije” i “Grobari” obilježili Dan Republike (FOTO/VIDEO)

241

Veličanstvenom bakljadom na Trgu 9. januara, uz ogromnu platnenu ikonu Svetog Stefana, navijačka grupa “Delije Foča” i ove godine je obilježila krsnu slavu Republike Srpske. Navijačka grupa “Grobari Foča” je polaganjem cvijeća i parastosom na centralnom gradskom spomeniku odala poštu poginulim srpskim borcima i civilima iz posljednjeg rata.

Kao i prethodne dvije godine, tačno u 18 časova, kada su zvona sa Hrama Svetog Save označila početak večernje službe uoči Stefandana, navijači Crvene zvezde upalili su mnoštvo svjetlucajućih baklji, a ove godine dodali su i nekoliko vatrometa s kraja na kraj Foče, želeći da svi građani učestvuju u slavlju.

Navijači Crvene zvezde ikonu dugu tridesetak i široku 12 metara izradili su prije tri godine, kada su prvi put na ovakav način obilježili Krsnu slavu i rođendan Srpske.

Navijači su raširili i dva transparenta, koja su posvetili pokojnom Draganu Gagoviću, kojeg su su tačno prije 20 godina, 9. januara 1999. godine, iz zasjede na putu Ustiprača-Čajniče ubili pripadnici francuskog IFOR-a, dok je kao trener karatea u kombiju vozio mlade karatiste.

Protiv Gagovića, koji je u posljednjem ratu bio šef fočanske policije, Haški tribunal je podigao optužnicu 1996. godine, tereteći ga po komandnoj odgovornosti, ali je zauvijek ostala tajna zašto je morao biti ubijen, tim prije što je i među Bošnjacima, koji su ga cijenili kao časnog policajca, bilo spremnih da svjedoče u njegovu odbranu.

“Crno-bijeli” odali poštu poginulim borcima i civilima

Polaganjem cvijeća i parastosom na centralnom gradskom spomeniku, navijačka grupa “Grobari Foča” i ove godine je, kao i prethodnih, povodom krsne slave i Dana Republike Srpske odala poštu poginulim srpskim borcima i civilima iz posljednjeg rata.

Navijači beogradskih “crno-bijelih”, među kojima ima i djece poginulih boraca, položili su cvijeće uz natpis “Zahvalni potomci – navijači Partizana”.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR