Mauricio Arivabene je bivši, a Matija Binoto novi šef Ferarijevog Formula 1 tima, potvrđeno je iz Maranela.

Ovime su okončane višemjesečne spekulacije o neslaganju između Arivabenea i Binota. Na koncu je Matija, koji je bio tehnički šef ekipe, pobijedio u bici za prevlast.

– Poslije četiri godine odanosti i posvećenosti, Mauricio Arivabene napušta tim. Odluka je donesena nakon duge diskusije najodgovornijih ljudi kompanije, uzimajući u obzir Mauriciove dugoročne lične interese, ali i interese same ekipe. Ferari se zahvaljuje Arivabeneu za vrijedan doprinos u povećanju konkurentnosti u posljednjih nekoliko godina i želi mu samo najbolje u budućim izazovima – navodi se u saopštenju “propetog konjića”.

U nastavku obraćanja javnosti potvrđeno je i ko će preuzeti odgovornost u slavnom italijanskom timu:

– Matio Binoto će preuzeti direktorsku poziciju Skuderije Ferari. Sva tehnička odjeljenja će biti odgovorna direktno njemu.

Novi šef “crvenih” u Maranelo je stigao 1995. godine, kao inžinjer odjeljenja za testiranje agregata. Sličnu ulogu je obavljao do 2003. Potom je od 2009. godine radio na razvoju motora i KERS sistema, da bi krajem 2014. promovisan u šefa agregatskog odjeljenja.

Matija se odlično snašao u toj ulozi, pošto je Ferari ostvario značajan napredak u eri V6 turbo-hibridnih motora. Dobre performanse su ga preporučile da 2016. na poziciji tehničkog šefa zamijeni Džejmsa Alisona. Ferarijevi bolidi su u posljednje dvije sezone bili konkurenti za titulu, za šta je Binoto nagrađen direktorskom foteljom.

Arivabene, s druge strane, odlazi sa učinkom 14 pobjeda, 12 pol-pozicija i 71 podiumom u 81 trci. Pa ipak, “crveni” su u posljednjoj kampanji izgubili neke trke koje su naprosto morali dobiti. Bilo je tu i evidentnih grešaka menadžmenta, za šta je Mauricio platio ceh. Njegova nova stanica će, po svoj prilici, biti Fudbalski klub Juventus.

De. M.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR