“Despot”: Oklopno vozilo najveće iznenađenje svečanog defilea (VIDEO)

1293

Na svečanom defileu povodom Dana Republike Srpske, u Banjaluci je danas promovisano i prvo oklopno vozilo proizvedeno u Srpskoj -“Despot”, kompanije Tehnički remont Bratunac /TRB/.

Riječ je o najprestižnijem proizvodu na koji su ponosni u TRB-u, rekao je direktor i većinski vlasnik kompanije Slavenko Ristić.

Prema njegovim riječima, od ideje do današnje promocije prošla je godina dana, a u razvoju vozila učestvovalo je i Ministarstvo unutrašnjih poslova Srpske.

– Ponosni smo na vozilo, ali i radnike i inžinjere koji su učestvovali u izradi “Despota”, kao krune četvorogodišnjeg rada fabrike – rekao je Ristić.

Riječ je o oklopnom multifunkcionalnom vozilu vrhunskih performansi, namijenjenom za obavljanje širokog spektra policijskih ili vojnih zadataka, navode iz kompanije.

Osnovni koncept vozila zasniva se na višenamjenskoj šasiji sačinjenoj od sklopova pogona i prenosa snage, kao i nezavisnom sistemu oslanjanja koji omogućava visok stepen pokretljivosti u svim vremenskim i terenskim uslovima.

Veoma je modernog dizajna, dužine 6,05 metara i visine 2,7 metara, sa maksimalnom masom od 14 tona.

“Despot” dostiže brzinu od 120 kilometara na čas, savladava nagib od 50 stepeni, kao i bočni nagib od 30 stepeni, kreće se i po vodi višoj od jednog metra, bez problema savladava vertikalne prepreke visine do pola metra i potpuno je funkcionalan na temperaturama od minus 40 do 50 stepeni Celzijusovih.

(Agencije)

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR