Desetodnevni ugovor u NBA koji svi pamte

143

Ugovori od 10 dana su često prilika za nedraftovane ili igrače iz razvojne lige da dobiju priliku i pokažu svoje vještine, te pokušaju zaraditi svoje mjesto u rotesteru neke NBA ekipe.

Najčešće ti igrači ne dobijaju dovoljno vremena za igranje ili ulaze u igru u tzv. “garbage time” odnosno vremenu na kraju utakmice kada je sve uveliko riješeno. Ali, za jednog igrača je to bila idealna prilika koju je i iskoristio.

Suindita Gejns nije bio izabran na draftu 2008, pa je odlučio da svoj NBA put započne kroz razvojnu ligu. Naredne sezone, 5. januara 2010. godine potpisao je desetodnevni ugovor sa Juta Džezom.

Posljednjeg dana desetodnevnog ugovora, njegova ekipa ugostila je Klivlend Kavalirse predvođene Lebron Džejmsom. Gejns je odigrao krucijalnu ulogu u veoma izjednačenom meču. Prvo je po ulasku u igru u trećoj četvrtini, pokrenuo seriju svog tima 21-6.

Na samom kraju meča, 5,6 sekundi do kraja Juta je gubila sa dva razlike i bio joj je potreban koš za produžetke ili trojka za pobjedu. Loptu je dobio bek Roni Prajs, ali nije uspio stvoriti priliku za šut pa je loptu dao Gejnsu koji se nalazio u teškoj situaciji sekundu do kraja. Gejnsu nije preostalo ništa drugo nego da se podigne i šutne, a trojka u lice tadašenjem igraču Klivlenda Aleksandru Pavloviću pogodila je samo dno mrežice sa zvukom sirene.

Utakmicu je završio sa devet poena, a tokom prvog ugovora imao je prosjek od 4,2 poena i 1,4 asistencije u pet mečeva koliko je odigrao za Jutu, koja je sa njim u timu imala skor od četiri pobjede i jednog poraza. Partija protiv Kavsa mu je osigurala drugi desetodnevni ugovor i evetualni dogovor saradnje do kraja sezone.

Nažalost, Gejns naredne sezone nije uspio pronaći angažman, pa je otišao u inostranstvo gdje i dalje igra. Trenutno je član DSC Basketa koji se takmiči u urugvajskoj ligi.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR