Austrija pred sniježnim kolapsom: Vojska evakuisala đake (FOTOVIDEO)

295

Vojni helikopteri evakuisali su njemačke srednjoškolce koji su došli na zimski odmor u Austriju ali su skoro sedmicu dana bili zarobljeni u hotelu zbog velike količine snijega.

Austrijska vojska je saopštila da je poslala dva helikoptera da evakuiše 66 đaka i nastavnika iz skijališta Kasberg u Grinauu u centralnoj Austriji gdje su stigli u subotu na skijaški odmor, ali nije bilo ništa od skijanja zbog višemetarskg snijega koji je pao u velikom dijelu zemlje.

Skijalište Kasberg, kao i druga austrijska skijališta zatvoreno je nekoliko dana zbog rizika od lavina, pada drveća ili prekida struje.

Srednjoškolci su uprkos lošoj sreći što se tiče snijega bili raspoloženi i ispunjavali vrijeme društvenim igrama, pošto nije bilo struje za telefone ili televiziju, prenose mediji.

Do tri metra snijega i čak više na nekim mjestima palo je od prošlog četvrtka na zapadu i u centru Austrije. Instalacije za skijalište Lozer u Štajerskoj, na visini od 1 500 metara potpuno su nestale pod pet metara snijega.

Oko 500 vojnika bilo je na terenu danas da oslobode krovove i puteve u mjestima gdje je situacija najkritičnija. Još hiljadu vojnika je u pripravnosti, spremno je da interveniše u slučaju potrebe, saopštila je vlada.

Takođe se sprovode hitne operacije evakuacije iz mjesta blokiranih snijegom više dana.

Vojska, vatrogasci i timovi civilne zaštite žele da iskoriste današnje smirenje vremenskih prilika da intervenišu prije novih padavina očekivanih ovog vikenda.

Rizik od lavina je i dalje vrlo visok i stanovnici nekih krajeva Insbruka, glavnog grada Tirola okruženog planinama, zamoljeni su da zaštite vrata i prozore svojih kuća.

Nevrijeme pogada i jug Njemačke gdje je vojska takođe pozvana kao pojačanje za operacije čiščenja snijega i evakuacije.

Više vozača provelo je noćas noć u svojih vozilima na autoputu A8 jugoistočno od Minihena prije nego što je saobraćaj ponovo jutros uspostavljen. Oko 90 letova otkazano je danas na aerodromu u Minhenu.

Kao i druga mjesta u regionu čuveno skijalište Garmiš Partenkirhen u Bavarskoj proglasilo je stanje prirodne katastrofe. Jedan devetogodišnji dječak stradao je juče kada ga je poklopilo drvo koje se srušilo pod teretom snijega.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR