Ambasadoru Hrvatske prijete smjenom zbog dolaska na Dan RS?

146

Dvojica hrvatskih ministara, Tomo Medved i Damir Krstičević, osudili su u četvrtak prisustvo hrvatskog ambasadora u BiH Ivana Del Vechija na svečanoj akademiji povodom Dana RS.

– Neprimjeren postupak, posebno uvažavajući činjenicu da je na tom događanju odlikovan ratni zločinac koji je u Hrvatskoj pravosnažno osuđen za teški ratni zločin – rekao je Medved novinarima prije početka sjednice Vlade.

Prisustvo hrvatskog ambasadora na tom događaju novinarima je komentarisao i ministar odbrane Damir Krstičević.

– To je sramota. Ja to ne bih nikad napravio – rekao je Krstičević.

Iz Vlade Hrvatske ističu da nisu bili upoznati da će hrvatski ambasador u BiH biti na proslavi Dana Republike Srpske. Zbog toga je premijer Andrej Plenković zatražio danas od potpredsjednice Vlade Marije Pejčinović Burić da pozove ambasadora Del Vechija natrag u Hrvatsku na razgovor.

Na proslavi, na kojoj je bio i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, posmrtno je odlikovan i, kako ističu hrvatski ministri, i “srpski zločinac Slavko Lisica koji je u Hrvatskoj osuđen na 15 godina zatvora zbog ratnih zločina na području Dalmacije”. Lisica je, dodali su, kao komandant oklopnih i topovskih postrojbi u sastavu Kninskog korpusa u septembru 1991, po nalogu Ratka Mladića, naredio topovske napade na Šibenik.

Medved je kazao da će o eventualnim sankcijama ambasadoru Del Vechiju odlučiti resorno ministarstvo.

– Koliko sam upoznat, ministarstvo spoljnih poslova nije imalo informacija o njegovoj prisutnosti i zatražilo je ažurno očitovanje o njegovom postupku – rekao je on.

Medved nije htio komentarisati Čovićevo prisustvo na Danu Srpske, na kojem je predstavljen i pozdravljen kao “predstavnik hrvatskog naroda”.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR