Za pljačku prodavnice 16 godina zatvora

644
Damir Mesic i Alisan Hajriz presuda iz 2012.

Vrhovni sud Republike Srpske potvrdio je presudu Alisanu Hajrizu (32) iz Zenice i Demiru Mešiću (36) iz Teslića i pravosnažno ih osudio na po osam godina zatvora zbog razbojništva u Šamcu 2011. godine.

Presuda je izrečena nakon što je sudsko vijeće, kao neosnovane, odbilo žalbe odbrane i u potpunosi potvrdilo prvostepenu presudu Okružnog suda u Doboju.

Razbojništvo se dogodilo 3. septembra 2011. godine, kada je napadnut i vezan radnik prodavnice ”Perspektiva”.

U presudi se navodi da su se Hajriz i Mešić automobilom “fiat bravo”, koji je ukraden na benzinskoj pumpi “Az-En” u Kaloševiću kod Tešnja, dovezli do prodavnice “Perspektiva” u Šamcu, vlasništvo LJ. U.

– Hajriz, koji se maskirao fantomkom, prišao je radniku S. B. i u glavu mu uperio pištolj. Rekao mu je da bude miran i da mu se ništa neće desiti, a onda mu je zavrnuo ruku i poveo ga iza prodavnice. Mešić, koji je bio maskiran fantomkom i naoružan puškom, radniku je naredio da siđe s makadama i legne na travu, nakon čega su mu ruke i noge vezali konopcem za vuču vozila – navodi se u presudi.

Kada su onesposobili radnika iz trgovine su pokupili veću količinu cigareta. Iako se u presudi navodi da se radi o neutvrđenoj vrijednosti cigareta, u istrazi se pominjao iznos od 10 500 maraka.

Mešić i Hajriz dobro su poznati pravosudnim organima. U dva navrata Kantonalni sud u Zenici ih je nepravosnažno osudio na 22, odnosno 18 godina zatvora zbog ubistva Dobojlije Admira Veličanina. Nakon žalbenog postupka Vrhovni sud Federacije BiH ukinuo je tu presudu i oslobodio ih optužbe, jer je dobar dio dokaza u ovom predmetu sudsko vijeće proglasilo nezakonitim.

Veličanin je ubijen 16. septembra 2011. godine u šumi iznad Begovog Hana kod Žepča hicem u potiljak, nakon čega je njegovo tijelo bačeno u 50 metara duboku provaliju, gdje su ga pronašli lovci.

O. Matavulj

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR