Rakić, jedini profesionalni astrofizičar u BiH, za SC: Želio sam biti inžinjer na „Enterprajzu“

142
Nemanja Rakić

Odavno sam htio da upišem fakultet koji će mi omogućiti da jednog dana budem inženjer ili oficir na „Enterprajzu“. To je svemirski brod iz popularnog serijala „Zvjezdane staze“. Naravno, želje su se godinama mijenjale, ali je ljubav prema svemiru i dalje ostala.

Ovo u razgovoru za portal SrpskaCafe kaže viši asistent na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Banjaluci Nemanja Rakić koji je jedini profesionalni astrofizičar u BiH, odnosno naučnik koji istražuje – svemir.

– U BiH zapravo nikada nije ni postojala neka astronomska scena. Postojala je na amaterskom nivou. U Sarajevu je postojala samo fizika, ali nikada nije postojao predmet astronomija, da ne govorimo o odsjeku koji bi se bavio izučavanjem svemira – kaže Rakić za naš portal.

Na banjalučkom „pe-em-efu“ astrofiziku predaje profesor Luka Popović, naše gore list, koji dolazi iz Beograda i zaposlen je u Astronomskom opservatoriju.

– Moja prva ljubav su bile matematika i fizika. Kod profesora Popovića sam slušao astrofiziku i zaljubio sam se u svemir. Slušao sam njegova predavanja, potom otišao na master studije i postao njegov asistent. Volim da otkrivam fundamentalne istine i zakone, a astronomija pokušava da odgovori na pitanja ko smo, odakle smo i gdje idemo – istakao je Rakić.

Oprema kojom Rakić istražuje svemir je skromna. On dodaje da su teleskopi kojima se svemir istražuje preskupi i za mnogo razvijenije zemlje nego što je BiH.

– Teško da BiH ikada može da kupi takav teleskop, jer za to treba mnogo para. To je neizvodljivo i za zemlje regiona, ali i za daleko moćnije države poput Njemačke. Govorimo o milijardama evra ili dolara – istakao je Rakić.

Rakić, kao i svi koji se bave svemirom, ima odgovor na pitanja da li smo sami i postoji li još negdje u svemiru inteligentan život.

– Za sada nemamo informacije da postoji bilo kakav inteligentni život van Zemlje. Ipak, duboko sam uvjeren da života ima. Naša galaksija ima sto milijardi zvijezda. Nova istraživanja su pokazala da većina tih zvijezda ima svoj planetarni sistem. To je nekoliko stotina milijardi planeta samo u našoj galaksiji, a naša galaksija je jedna od beskonačno mnogo i nevjerovatno je da smo mi sami s obzirom na to – rekao je Rakić.

Goran Dakić

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR