Premieršip: Boxing day, očekuje nas 30 dana u devet dana

152

Engleski fudbal se po mnogo stvari razlikuje u odnosu na ostale lige svijeta, a ono što ga čini jedinstvenim je čuveni “Boxing Day” i utakmice koje se igraju na taj dan.

Već duže od 120 godina traje tradicija da engleski klubovi dan poslije Božića po gregorijanskom kalendaru igraju ligaške mečeve i tako obilježe praznične dane.

Danas, dan poslije Božića, u engleskim ligama igraće se mečevi, a Premieršip će odbrojati svoje 19. kolo koje počinje duelom Fulama i Volvesa u 13.30 časova te završava utakmicom u kojoj se sastaju Sautampton i Vest Ham večeras od 20.45 časova.

Tradicija da se mečevi u engleskim ligama igraju dan poslije Božića potiče još iz 19. vijeka i uprkos brojnim negodovanjima u posljednje vrijeme kako se igrači zbog mečeva tokom praznika previše umaraju, Englezi će teško izbaciti takvu praksu, najavljenu zimsku pauzu koja se uvodi od naredne sezone vjerovatno će pomjeriti poslije Nove godine.

Za postojanje “Boxing Daya” veže se nekoliko teorija, a ona o kojoj se najviše priča jeste ta da se radi o prvom danu nakon Božića kada bi imućni Englezi darovali svoje sluge. Na ovim prostorima dan nakon Božića naziva se Stjepanovo ili Štefanje, a kod Engleza se koristi izraz “Boxing Day”, odnosno Dan kutija.

Dio tradicije je i taj da ulaznice na “Boxing Day” budu jeftinije kako bi ih što veći dio ljudi mogao priuštiti, a govori se i da vlasnici godišnjih ulaznica nerijetko poklanjaju svoje ulaznice na ovaj dan.

Ipak, “Boxing Day” nije kraj spektaklu i prazničnoj atmosferi na stadionima u Engleskoj. Naredni mečevi u Premieršipu igraju se već 29. i 30. decembra, a onda i 1., 2. i 3. januara kada ćemo gledati možda i meč sezone – meč Mančester Sitija i Liverpula na Etihadu.

Kraće rečeno, čeka nas 30 utakmica Premieršipa u ovih devet dana, a šlag na tortu biće meč koji bi mogao uveliko odrediti tok ove sezone i dati dobar dio odgovora na pitanje ko će biti prvak.

Koliko uzbudljiv “Boxing day” može da bude najbolje pokazuje onaj iz 1963. godina kada je na deset utakmica postignutno čak 64 gola.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR