Delimustafić nudi milion maraka kaucije

148

Bivši ministar unutrašnjih poslova tzv. Republike Bosne i Hercegovine Alija Delimustafić, koji je prvooptuženi u predmetu “Pravda”, ponudio je milion maraka kaucije u nekretninama kako bi bio pušten iz sarajevskog pritvora.

O ovoj ponudi uskoro će ponovo odlučivati Kantonalni sud u Sarajevu, koji je prije nekoliko mjeseci odbio prvi prijedlog o određivanju kaucije. Prijedlog je uputio Ifet Feraget, Delimustafićev advokat.

Feraget je potvrdio da je Delimustafić ponudio četiri stana i jedan poslovni prostor u Sarajevu, za koje je vještak utvrdio da su vrijedni više od milion maraka, ali da se tome usprotivilo Tužilaštvo KS.

– Tužioci su došli i rekli da se ne slažu sa predloženom kaucijom, jer je šteta koju spominju u procesu, 10 miliona KM. No, ovdje je suština da je čovjek u pritvoru dvije godine, a da glavni pretres nikad nije počeo. Prošlo je čak 13 mjeseci od potvrđivanja optužnice, a suđenja nema – kaže Feraget.

Prema njegovim riječima, razlog zbog čega će Kantonalni sud ponovo odlučivati o određivanju kaucije je taj što je Vrhovni sud Federacije uvažio žalbu odbrane.

– Mi, uz određivanje kaucije od milion maraka u nekretninama, tražimo da se on brani sa slobode uz mjere zabrane. Mislimo da bi se mjera pritvora na taj način mogla zamijeniti. Tražimo da mu se odredi zabrana napuštanja Kantona Sarajevo, zabrana kontaktiranja sa svjedocima i optuženima – rekao je Feraget.

Suđenje u predmetu “Pravda”, u kojem je 40 osoba i osam pravnih subjekata optuženo za nezakonita knjiženja nekretnina u KS, još nije počelo. Već se osam puta odgađa početak glavnog pretresa. Svi optuženi, osim Delimustafića, brane se sa slobode. Među optuženima su brojni sarajevski advokati, sudije, notari…

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR