Danska vlada planira da izbjeglice koje su počinile određena kriminalna djela smjesti na pusto ostrvo gdje su nekada prebacivali životinje sa zaraznim bolestima.

Prema saopštenju danske Vlade, novi centar je predviđen za strance koji nemaju boravišnu dozvolu, zatim za one koji su predviđeni da budu deportovani zbog kriminalnih aktivnosti ili iz razloga nacionalne bezbjednosti.

Destinacija Lindholm

Njima bi društvo trebali praviti strani borci i azilanti osuđeni za kršenje zakona, ali se ne mogu deportovati u svoju zemlju zbog opasnosti po život.

Oni će biti smješteni u centru na nenaseljenom ostrvu Lindholmu, površine sedam hektara i udaljenom od kopna nekoliko kilometara, prenio je CNN.

Portparol imigracije Danske narodne partije, populističke desničarske partije sa antiimigrantskim politikama, Martin Henrisen rekao je za CNN da je njihov plan “da migranti ostanu na ostrvu koliko god je moguće.”

– Planiramo da na ostrvu imamo policiju, stražare, zatvorske ćelije u slučaju bilo kakvih nemira – rekao je Henrisen.

Ministar finansija Kristijan Jensen objasnio je kako će zatvorenicima koji ne predstavljaju opasnost za druge građane biti tokom dana dopušten odlazak i dolazak sa ostrva.

– Oni neće biti zatvorenici. Postojaće trajektna veza, jedino što trajekti neće stalno voziti. Migranti će morati da borave na ostrvu tokom noći. Na taj način ćemo moći bolje da pratimo gdje su – istakao je Jensen.

Danska narodna partija pozdravila je odluku vlade i na društvenim mrežama objavila animirani film na kojem se prikazuje kako je migrant ostavljen na pustom ostrvu.

Humanitarna katastrofa

Opozicija je oštro kritikovala odluku danske vlade. Mnogi smatraju da ovaj plan direktno krši osnovna ljudska prava i da predstavlja “humanitarnu katastrofu”.

– Ne postoji osnova za pritvorom, a iz perspektive ljudskih prava mi ovdje ne govorimo samo o prozorima sa rešetkama. Važno je napomenuti da su ovi ljudi, koji su načinili neke prekršaje, već odslužili svoju kaznu – rekao je zamjenik direktora danskog Instituta za ljudska prava Luis Holk.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR