Cvijanović: Uskoro sastanak srpskih kadrova o NATO-u

111
Željka Cvijanović

Predsjednica Srpske Željka Cvijanović najavila je danas da će u narednih nekoliko dana zakazati sastanak srpskih kadrova na kojem će biti razgovarano o posljednjim dešavanjima u BiH u vezi sa NATO-om.

– Mi imamo Rezoluciju Republike Srpske o vojnoj neutralnosti koja pokazuje orijentire za ponašanje svih funkcionera i institucija Republike Srpske i onih koji predstavljaju Srpsku na nivou institucija BiH. Hoćemo još jednom da zauzmemo svoje stavove i da potvrdimo opredijeljenost kada je riječ o takvoj rezoluciji – rekla je Cvijanovićeva.

Ona je naglasila da Rezolucija nije donesena tek tako već kao izraz političke volje svih političkih subjekata, i vlasti i opozicije, koja je trebalo da predstavlja jedinstveni odgovor.

– Sigurna sam da će se reafirmisati ono što tamo piše i da će se na tom sastanku potvrditi takvo opredjeljenje, uz sva ona obrazloženja koja ste imali priliku da čujete i ranije, a to je da se ne prihvata nikakva NATO granica između Republike Srpske i Srbije. Dakle, slijedimo politiku Srbije ili, bolje reći, ono što možemo da usaglasimo na tom planu – poručila je Cvijanovićeva.

Predsjednica Srpske je istakla da postoji čitav niz pozadinskih obrazloženja zašto postoji otpor prema tome.

– Postoji, zbog loših iskustava ovdje i odnosa koji je NATO imao prema Srbima i Republici Srpskoj i prema Srbiji, što je definisalo da nakon toga imate jedan drugačiji odnos – istakla je Cvijanovićeva.

Komentarišući neke drugačije stavove u ranijem periodu o ovom pitanju, Cvijanovićeva je zaključila da je vrijeme od prije deset godina i danas mnogo drugačije i globalno i regionalno i što se tiče odnosa u okviru BiH.

Ministri spoljnih poslova zemalja članica NATO-a juče su na sastanku u Briselu donijeli odluku da se BiH odobri da podnese prvi godišnji nacionalni program iz Akcionog plana za članstvo (MAP) u Sjeveroatlantskom savezu.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR