Ratko Mladić se ponovio žalio na zdravstveno stanje

156

Bivši komandant Vojske Republike Srpske Ratko Mladić danas se pred međunarodnim sudom u Hagu ponovo požalio na loše zdravstveno stanje, navodeći da mnogo vremena provodi u krevetu, u bolovima.

On je tokom rasprave o stanju u postupku, čitajući ranije pripremljenu izjavu, rekao da mu zdravstveno stanje ne dozvoljava da ide na terapije koje ga umaraju, a ne liječe ga.

Mladić je dodao da iz istog razloga nije sposoban da se bavi fizičkim aktivnostima, kao ostali pritvorenici.

– Puno vremena provodim u krevetu, u bolovima. Za više detalja pitajte moje advokate – rekao je Mladić novoimenovanom predsjedavajućem Apelacionog vijeća Priski Nijambe, prenosi Beta.

Mladićev branilac Branko Lukić rekao je da će se odbrana Apelacionom vijeću obratiti samo kada to bude neophodno i da će podnijeti odgovor na žalbu Tužilaštva u roku, 14. novembra.

Sudija Nijambe iz Zambije imenovana je u Apelaciono vijeće nakon što su iz njega, na zahtjev odbrane, odlukom sudije Žan-Kloda Antonetija izuzeti predsjedavajući Teodor Meron i članovi Karmel Ađijus i Liu Daćun zbog “utiska da su pristrasni”.

Izuzete sudije bile su ranije u vijećima koja su “za genocid u Srebrenici” i druge zločine u BiH osudile oficire Vojske Republike Srpske koji su bili potčinjeni generalu Mladiću.

I novi predsjedavajući sudija Nijambe bila je član prvostepenog vijeća Tribunala koje je Mladićevog bezbjednosnog oficira Zdravka Tolimira osudilo na doživotni zatvor “zbog genocida u Srebrenici”.

Nijambe se, međutim, tada protivila zaključku većine sudija da je u Srebrenici počinjen genocid i da je Tolimir kriv za to.

Generala Ratka Mladića Haški tribunal je prvostepenom presudom osudio na doživotni zatvor.

Odbrana je na tu presudu uložila žalbu, ali je to učinilo i haško Tužilaštvo, tražeći da Mladić bude proglašen krivim, osim za Srebrenicu i “za genocid u još šest opština u BiH”.

Prvostepenom presudom, Mladić je bio oslobođen krivice po toj tački optužnice.

Zbog izuzeća sudija, žalbeni postupak u kojem predstoji usmena rasprava, biće duži nego što je planirano.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR