DNS će predložiti Ivića za predsjednika NSRS?

2881

Demokratski narodni savez sutra će na konstitutivnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske za predsjednika parlamenta predložiti Duška Ivića, koji ima podršku gotovo svih regionalnih odbora ove stranke.

Kako saznaje portal Istinito, uprkos nastojanju Nedeljka Čubrilovića da okupi oko sebe većinu poslanika DNS-a i obezbijedi podršku regionalnih odbora, to mu nije pošlo za rukom.

Uz Pavića su Bijeljina, Doboj, Trebinje…

Podršku odlukama i stavovima Predsjedništva DNS i lidera stranke Marka Pavića danas su uputili regionalni odbori Bijeljina, Doboj, Istočno Sarajevo i Trebinje, a prethodno su to učinili regionalni odbori Lijevče i Prijedor.

– Čubrilović je do sada dobio podršku samo nekoliko manjih opštinskih odbora DNS-a, a Regionalni odbor Banjaluka se nije sastajao i njegov predsjednik Damir Ćopić istupa samostalno – tvrde u vrhu DNS-a.

Grupa poslanika DNS-a koja podržava Čubrilovića, a u kojoj, kako se pretpostavlja, ima dva ili tri poslanika, sutra će predložiti Čubrilovića za predsjednika Narodne skupštine, za šta pokušavaju da obezbijede skupštinsku većinu. Podrška je, kako je ranije objavljeno, tražena od NDP-a Dragana Čavića i od poslanika Socijalističke partije.

Istinito saznaje da poslanici SNSD još nisu dobili nalog kako da se postave u slučaju da budu predložena dva kanidata iz DNS-a, što će biti presudno za izbor predsjednika NSRS.

Čubrilović, kojeg je Predsjedništvo DNS nedavno razriješilo dužnosti zamjenika predsjednika stranke, pokušava da ostane na funkciji predsjednika parlamenta, kako bi opstao u DNS-u.

Ovo nije prvi put da je Čubrilović prekršio stranačku disciplinu. Jedini od poslanika DNS-a u maju prošle godine nije glasao protiv prodaje RŽR Ljubija, već je bio uzdržan.

I SDS protiv izbora Čubrilovića

Danas se oglasio i SDS, koji je protiv izbora Čubrilovića za predsjednika Narodne skupštine jer je, kako kažu, u nekoliko navrata ponizio parlament i narodne poslanike.

– Čubrilović igra onako kako Dodik svira. Prijepodne je spreman da glasa za pomenuti referendum, a poslijepodne je spreman da učini sve da se odluka o referendumu ne objavi u “Službenom glasniku Republike Srpske” – navodi se u saopštenju SDS i dodaje da je on “jedini predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske koji je na poslanike opozicije poslao duge cijevi, pištolje i pendreke i po tome će ostati upamćen u istoriji parlamentarizma”.

SDS se već suočio sa istim problemom otkazivanja lojalnosti novoizabranih poslanika koji su odlučili da se priklone SNSD-u, zbog čega je isključio iz članstva dva poslanika iz Doboja.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR