“Avatari” počinju da kontrolišu pasoše

235

Putnici na nekim evropskim aerodromima uskoro će biti podvrgnuti novim neobičnim detektorima laži. U pitanju su virtuelni “avatari” koji, primjenom vještačke inteligencije, analiziraju mimiku lica putnika na osnovu čega utvrđuju da li putnici lažu ili govore istinu.

U okviru pilot-projekta pod nazivom iBorderCtrl, u koji je uključen britanski Univerzitet Mančester Metropolitan, na graničnim kontrolnim tačkama će se, na pomenuti način, provjeravati putnici koji ulaze u Evropsku uniju.

“Avatar” će na ulaznom graničnom punktu putnicima postavljati pitanja o njihovom putovanju i, tokom davanja odgovora, bilježiti promjene na njihovim licima. Istovremeno, i “avatar” će promijeniti boju svog glasa, ukoliko posumnja da je neki od dogovora laž. Sljedeći korak je prosljeđivanje “osumnjičenog” obezbjeđenju aerodroma.

One koje procijeni kao iskrene, “avatar” će pustiti.

Ovaj virtuelni graničar će od putnika tražiti da potvrde svoje ime, datum rođenja i godine starosti, poslije čega će im postaviti pitanja o razlogu putovanja i načinu njegovog finansiranja.

Nova tehnologija je, do sada, testirana na samo 32 osobe i u 85 odsto slučajeva se pokazala kao uspješna. Njeni kreatori ne vjeruju da bi se daljim testiranjima mogla povećati njena efikasnost, budući da su se javili određeni propusti, kao na primjer, kod testiranja ženskih osoba tamnije puti.

Projekt je vrijedan 4,5 miliona evra i biće testiran tokom ovog mjeseca na aerodromima u Mađarskoj, Letoniji i Grčkoj, na putnicima koji dolaze iz zemalja koje nisu članice EU.

Cilj projekta je povećanje protoka putnika i smanjenje gužve na aerodromima.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR