Veljković pokušao da namjesti dva meča

337

Fudbalski menadžer Dejan Veljković i četiri člana uprave Mehelena osumnjičeni su da su pokušali da utiču na ishode dvije utakmice šampionata Belgije kako bi Mehelen sačuvao prvoligaški status.

– Državno tužilaštvo tvrdi da postoje naznake da je Veljković nudio sudiji Sebastijanu Delferijeru određene pogodnosti kako bi ovaj “sudio pošteno” – rekao je portparol belgijske policije Venke Rogan.

Veljković je, uz takođe osumnjičenog Mođija Bajata, najmoćniji menadžer u Belgiji, a Mehelen je jedan od klubova u kojima je imao veliki uticaj, odnosno kojem je prodavao i iz kojeg je prodavao mnoge fudbalere. Zato mu je bilo vrlo važno da ovaj klub ostane u eliti. Ipak, on je juče pušten iz pritvora, baš kao i Delferije, dok se još traga za finansijskim direktorom Mehelena Tijerijem Stimansom.

U aferu “Čista ruka”, koja je potresla belgijski fudbal, umiješane su desetine ljudi iz Belgije, Makedonije, Srbije, Crne Gore, Hrvatske, sa Kipra…, a najpoznatiji među njima je svakako trener Briža Ivan Leko. On je juče pušten na slobodu nakon što je noć proveo u zatvoru.

Mediji su prenijeli da je uzeo proviziju od Veljkovića prilikom dolaska u Briž Matsa Risa i Ivana Tomečaka. Njegov advokat je rekao da je Leko emocionalno slomljen zbog hapšenja. Iz Briža su potvrdili da je policija bila u prostorijama kluba i zatražili od čelnika da sarađuju u, kako su naveli, slučaju protiv Bajata i Veljkovića, ne spomenuvši Lekinu krivicu.

Veljković je ranije bio posrednik u Lekinom igračkom transferu u Lokeren, a zatim mu pronašao i prvi trenerski posao u OH Leuvenu. Mnogo je poveznica između njih dvojice, kao i još nekolicine fudbalera, menadžera i trenera s ovih prostora.

U sklopu iste akcije u Beogradu je uhapšen crnogorski menadžer Uroš Janković, inače jedan od agenata koji zastupa interese trenutno najtraženijeg fudbalera Srbije Sergeja Milinkovića Savića. On je vrlo blizak sa Matejom Kežmanom, koji je menadžer mlade zvijezde Lacija, a sud mu je odredio ekstradicioni pritvor.

Veljkovićevo carstvo

Veljković je u Belgiji poznat kao kralj menadžera fudbalera na “ić”, što zaista i jeste tačno kada se pogleda spisak igrača sa kojima sarađuje ili je sarađivao. Među njima su i četiri igrača iz BiH: Edin Cocalić, Sulejman Smajić, Ervin Zukanović i sadašnji fudbaler Zrinjskog Dalibor Veselinović.

U jednom trenutku sarađivao je i sa Karlom Leticom, Ivanom Tomečakom, Džordanom Lukakuom, Adamom Marušićem, Aleksandrom Jankovićem, Milanom Kosanovićem, Ivanom Obradovićem, Markom Mirićem, Đorđem Jovanovićem, Milanom Jovanovićem, Slavoljubom Muslinom, Bojanom Jorgačevićem…

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR