Uragan Florens stigao je do Sjedinjenih Država i udario u istočnu obalu gdje bi, prema izjavama zvaničnika, iza sebe mogao ostaviti pustoš i veliki broj mrtvih.

Stotine hiljada Amerikanaca ostali su bez struje nakon što su rubovi uragana dostigli istočnu obalu. Florens se kreće prema unutrašnjosti zemlje, pri čemu se maksimalne jačine vjetra 150 km/h.

Uragan je izgubio snagu prilikom približavanja Sjevernoj i Južnoj Karolini, ali zvaničnici i dalje upozoravaju da bi mogao ubiti “velik broj ljudi”, a postoji i rizik od “katastrofalnih poplava”.

Upravo se najveća opasnost odnosi na poplave. Primjera radi, na rijeci Kejp Fir predviđa se vodostaj 60 centimetara viši od najvišeg ikad zabilježenog, a to je bilo još 1999. godine, u jeku uragana Flojd.

Hitne službe u Sjevernoj Karolini objavile su da je bez struje ostalo 200 000 ljudi u područjima koja su najteže pogođena uraganom.

“Oko” Florensa stiglo je nad grad Vilmington, objavila je lokalna novinarka Amanda Lamb na Instagramu te napisala:

– Vazduhom lete komadi otpada i metala.

Novinarka BBC-a Laura Treveljan iz istog grada je poslala jednako dramatičan izvještaj.

– Svjetla se pale i gase, vjetar zavija a kiša natapa Vilmington. Prvo je iznad nas prošao rub uragana, pa onda “oko”, a sad dolazi “vanjski zid.

Vrhunac udara se očekuje do kraja dana, a brzine vjetra bi trebale slabiti od sutra, pošto se oluja kreće polako preko kopna. Meteorolozi upozoravaju da bi nivo vode u poplavljenim područjima mogao da poraste do četiri metra.

Benzinske stanice u Sjevernoj Karoliji prijavljuju nedostatak goriva. Energetske kompanije predviđaju da bi bez struje moglo da ostane između milion i tri miliona domova i firmi. Zvaničnici su upozorili da bi sređivanje sistema električne energije moglo da traje danima ili nedjeljama.

Angažovane su i hitne službe iz drugih dijelova SAD, kako bi pomogle u spasavanju. Obalna straža spremila je čamce da pomognu zarobljenim stanovnicima.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR