Komunalci sa plaža u Hrvatskoj bacaju peškire u smeće (FOTO)

615

U Hrvatskoj su još prošle godine krenuli u borbu sa problemom rezervacije plaže peškirima i ležaljkama, a juče su pripadnici Komunalne čistoće Grada Drvenika u šest sati ujutro zašli plažom i pokupili sve što im se našlo pod rukom.

U Brelima konkretno postoji nekoliko natpisa na plaži da je “zabranjeno ostavljanje peškira bez nadzora i to u periodu od 22 časa naveče do osam sati ujutro i da će svi završiti u smeću”.

Slično upozorenje izdato je u svim gradovima duž Jadrana, i u Neumu koji pripada Bosni i Hercegovini, tako da fotografije koja su juče kružile društvenim mrežama iz Drvenika samo su dodatna opomena svim našim građanima i ostalima iz regiona koji putuju u BiH i Hrvatsku na odmor, da mogu očekivati sličnu situaciju ako dođu na ideju da peškire ostave bez nadzora tokom noći da bi ujutro imali “idealno mjesto u hladu”.

Slična situacija je i s koncesionarima koji iznajmljuju ležaljke na plaži. I oni također su dužni poštivati red, jer se često zna dogoditi da već u šest sati postave ležaljke duž obale.

Podsjetimo da je u Španiji ostavljanje peškira bez nadzora kažnjivo i da rizikujete kaznu od 30 evra ako vas komunalci uhvate ili snime da ste to učinili.

Još gora situacija je u Italiji, gdje se ostavljanje peškira ili ležaljki bez nadzora plaća kaznom od 200 evra.

Prije nekoliko godina vlasti su u Liguriji kaznile šestero turista starijih od 60 godina sa oko 1 000 evra, kada su ostavili 10 peškira na plaži prije šest sati ujutro.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR