Pjesnička nagrada „Branko Radičević“ Olgi Martinovoj

333
Olga Martinova

Međunarodna pjesnička nagrada „Branko Radičević“ pripala je ove godine uglednoj ruskoj pjesnikinji Olgi Martinovoj.

Na današnjoj završnoj sjednici, ovu odluku jednoglasno je donio žiri Brankovog kola u sastavu: Nenad Grujičić (predsjednik), Verica Tričković i Mićo Savanović.

Među dosadašnjim dobitnicima međunarodne nagrade „Branko Radičević“ nalaze se istaknuti pjesnici iz svijeta: Filip Tanselen (Francuska), Vjačeslav Kuprijanov (Švajcarska), Naso Vajena (Grčka), Nikita Danilov (Rumunija), Kerol En Dafi (Velika Britanija), Valerij Latinjin (Rusija), Slavomir Gvozdenović (Rumunija), Babken Simonjan (Jermenija), Petar Milošević (Mađarska), Enes Kišević (Hrvatska) i Jirgen Izrael (Njemačka).

Olga Martinova (1962), rođena je u Rusiji u mjestu Dudinka, a odrasla u Lenjingradu, gdje je diplomirala studije ruskog jezika i literature. Od 1991. godine živi u Frankfurtu na Majni. Piše poeziju, prozu i eseje na ruskom i njemačkom jeziku. Objavljeni naslovi: „Pismo brezama“, zajedno sa Elke Erb, 2001, „Ko šta kome poklanja“, 2003, „Rim se nalazi negde u Rusiji“, zajedno sa Jelenom Švarc, 2006, „Na promaji Evrope“, 2009, „Čak i papagaji nas nadžive“, 2010, „Između stolova“, zajedno sa Olegom Jurjevim, 2011. i „O Čvirku i Čvirki“, 2012. godine.

Međunarodna nagrada ”Branko Radičević” svečano će biti uručena Olgi Martinovoj 7. septembra na Svečanom otvaranju 47. Brankovog kola u Sremskim Karlovcima, u najstarijoj srpskoj gimnaziji u kojoj se Aleksije (Branko) Radičević školovao od 1835. do 1841. godine. Biće i promovisana, za ovu priliku štampana u izdanju Brankovoga kola – kao konkretni oblik nagrade, knjiga izabranih pjesama Olge Martinove na srpskom jeziku u prepevu Verice Tričković. Ovogodišnje Brankovo kolo trajaće od 7. do 17. septembra u Sremskim Karlovcima, na Stražilovu i u Novom Sadu i proticati znaku 135. godišnjice prenosa zemnih ostataka Branka Radičevića iz Beča na Stražilovo.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR