Nosioci: Špirić, Šešić, Čubrilović, Crnadak, Selak, Čavić i Petković!

5637
Nedeljko Čubrilović, Igor Crnadak, Nikola Špirić, Davor Šešić, Dragan Čavić, Goran Selak i Milan Petković

Poznati su svi nosioci lista ispred parlamentarnih stranaka u izbornoj jedinici sa najviše registrovanih birača, koja će umnogome da odluči ishod opštih izbora koji će se održati 7. oktobra ove godine.

Svi nosioci, i za Narodnu skupštinu Republike Srpske i bh. Parlament, su javnosti dobro poznata imena, što pokazuje da stranačka rukovodstva nisu pretjerano eksperimentisala prilikom odabira.

Iz bh. Parlamenta u NSRS

U izbornoj jedini tri, kojoj pripadaju Banjaluka, Čelinac, Istočni Drvar, Ribnik, Mrkonjić Grad, Kneževo, Kotor Varoš, Šipovo, Petrovac, Jezero i Kupres, stranačke liste za Narodnu skupštinu RS predvodiće, između ostalih, i aktuelni predsjednik republičkog Parlamenta, ministar, te tri poslanika.

Najveća stranka u Srpskoj, SNSD, juče je objavila da je njihov izbor za nosioca liste Nikola Špirić, aktuelni poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH. Zanimljiv je podatak da je Špirić već 20 godina na funkcijama u zajedničkim institucijama, od poslanika, preko predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH do ministra i da se na ovogodišnjim izborima bori za svoj prvi ulazak u Skupštinu Republike Srpske.

Sa druge strane, najveća opoziciona stranka u Srpskoj, SDS, za nosioca liste u izbornoj jedinici tri izabrala je Davora Šešića, aktuelnog poslanika u Narodnoj skupštini RS. Imajući u vidu da je u ovoj izbornoj jedinici i Nedeljko Glamočak, takođe aktuelni poslanik u NSRS, kompromis je pronađen tako što će se Glamočak naći na vrhu kompenzacione liste.

Rotacija u PDP-u

U DNS-u je na čelo liste očekivano izabran aktuelni predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović, dok je u PDP-u došlo do svojevrsne rotacije. Aktuelni ministar spoljnih poslova BiH Igor Crnadak naći će se na prvom mjestu liste za Skupštinu Srpske, a lider stranke Branislav Borenović, koji je trenutno poslanik u NSRS, biće nosilac liste za bh. Parlament.

NDP je za nosioca izabrao lidera stranke i aktuelnog poslanika u Narodnoj skupštini RS Dragana Čavića, Socijalistička partija šefa banjalučkog odbora Gorana Selaka a Ujedinjena Srpska, koja formalno nije parlamentarna jer nije ni postojala 2014. godine, iako zvanično ima dva poslanika, odlučila se za Milana Petkovića, predsjednika Glavnog odbora Banjaluka.

Parlament BiH

Na čelu lista za bh. Parlament takođe zvučna imena. SNSD-ov izbor je Nebojša Radmanović, aktuelni delegat u Domu naroda, SDS-ov Dragan Mektić, ministar bezbjednosti BiH, PDP-a lider stranke Branislav Borenović, DNS-a Dragutin Rodić, delegat Doma naroda a Socijalističke partije Živko Marjanac, delegat u Vijeću naroda RS.

Ognjen Tešić

 

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR