Banjaluka: Slijedi procjena štete nastale u nevremenu (FOTO)

3443

Igor Radojičić,gradonačelnik Banjaluke, naložio je danas gradskom Odsjeku za civilnu zaštitu da procijeni štetu na domaćinstvima u četiri prigradska naselja koja su pogođena u jučerašnjem olujnom nevremenu.

– Prema nalogu gradonačelnika, Civilna zaštita će uraditi prvu, preliminarnu procjenu štete i zaštititi oštećene objekte od daljih oštećenja, s obzirom na to se, prema prognozi Republičkog hidrometerološkog zavoda, noćas može očekivati velika količina padavina koja može izazvati dodatnu štetu – rekao je za Elta TV Mladen Ćućun, šef Odsjeka za civilnu zaštitu i poslove teriotorijalne vatrogasne jedinice.

Prema prvim podacima sa terena, u naseljima koje je zahvatilo nevrijeme, oštećeno je oko 200 objekata. Kako je ustanvoljeno na terenu, najveća šteta zabilježena je na području Mišinog hana.

– Najvećim dijelom, radi se oštećenju krovova, polupanim prozorima i oštećenim fasadama. Na Civilnoj zaštiti je sada da adekvatno zaštiti oštećene objekte kako bi spriječili dalju štetu – rekao je Ćućun.

On je dodao da su ekipe Civilne zaštite i profesionalne vatrogasne jedinice, uz pomoć mještana, uspjele da prekriju najlonskim pokrivačem veliki broj oštećenih objekata te ističe da se taj posao nastavlja i danas.

Prema nalogu gradonačelnika, na osnovu izvještaja Civilne zaštite, u narednim danima biće formirane komisije za procjenu nastale štete. Istovremeno, komisije će procjenjivati i štetu na poljoprivrednim usjevima i voćnjacima u naseljima pogođenim nevremenom, koja je, prema podacima sa terena, takođe značajna.

Sjeverozapadni dio banjalučke gradske teritorije sinoć je zadesila apokalipsa, neviđenih razmjera, rekao je ovo u izjavi za ELTA TV član Savjeta Mjesne zajednice Dragočaj Milan Vučković.

– Ljudi su bili nemoćni, plakali su. Po našem pozivu, na mjesto događaja odmah su izašli predstavnici Civilne zaštite i dijelili najlon. Najviše je pogođena MZ Mišin Han. U ovome selu je stradala i škola. U svemu ovome, uzevši u obzir stanje u Prijakovcima, Mišinom Hanu i Verićima, šteta na području MZ Dragočaj nije tako velika – rekao je on.

Građani oštećenja sva oštećenja stambenih objekata (krovova) koje je hitno potrebno zaštiti od kiše mogu da prijave u Operativni centar Ccivilne zaštite na broj 051/212-500 ili na besplatan broj 121, gdje će ostaviti svoje podatke.

– Šteta na vozilima se prijavljuje MUP-u, a za prijavu šteta na voćnjacima, usjevima, plastenicima i druge mogu prijaviti već u ponedjeljak u mjesnim zajednicamai kako bi se dobile smjernice i informacije o eventualnom formiranju komisija za procjenu štete – rekao  je predsjednik Savjeta mjesne zajednice Verići, Slaviša Vučkovac.

 

 

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR