Mladićeva odbrana traži izuzeće trojice sudija

278

Odbrana Ratka Mladića traži da iz petočlanog Apelacionog vijeća suda u Hagu, koje će odlučivati o žalbi, zbog navodne pristrasnosti budu izuzeta trojica sudija.

Mladićevi branioci zatražili su izuzeće predsjedavajućeg sudije Teodora Merona i članova vijeća Karmela Ađijusa i Liu Daćuna.

Bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske, Haški tribunal je novembra prošle godine osudio na doživotni zatvor zbog genocida u Srebrenici; progona Muslimana i Hrvata širom BiH; terorisanja stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce, 1992-95.

Na tu presudu žalbu su najavili i Mladićevi branioci i haško tužilaštvo.

U zahtjevu za izuzeće trojice sudija, Mladićeva odbrana tvrdi da su pristrasni zato što učestvovali u donošenju ranijih presuda Haškog tribunala kojim su oficiri VRS koji su bili podređeni Mladiću, osuđeni zbog genocida i drugih zločina u Srebrenici, u julu 1995.

U tim presudama, po odbrani, sudije Meron, Ađijus i Daćun su unaprijed utvrdile i Mladićevu krivicu za genocid u Srebrenici, donoseći zaključke o njegovoj ulozi i odgovornosti.

Sudija Ađijus predsjedavao je vijećem Tribunala koje je izreklo osuđujuću presudu grupi oficira VRS predvođenih Vujadinom Popovićem i LJubišom Bearom, osuđenim na doživotni zatvor zbog srebreničkog genocida.

Sudija Meron predsjedavao je Apelacionim vijećem Tribunala koje je potvrdilo prvostepenu osuđujuću presudu i doživotnu zatvorsku kaznu generalu VRS Zdravku Tolimiru zbog genocida u Srebrenici.

Meron je predsjedavao i žalbenim vijećem koje je generala VRS Radislava Krstića osudilo na 35 godine zatvora zbog pomaganja i podržavanja genocida u Srebrenici.

Kineski sudija Daćun bio je predsjedavajući u procesu protiv oficira VRS Vidoja Blagojevića, koji je zbog zločina u Srebrenici bio osuđen na 15 godina zatvora.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR