Makedonski predsjednik odbio da potpiše dogovor o imenu

456

Makedonski predsjednik Đorđe Ivanov izjavio je da neće podržati, ni staviti svoj potpis na novi dogovor o imenu Makedonije.

Ivanov je rekao da je obaviješten o novom prijedlogu imena za Makedoniju i da je on “štetan i protivustavan”, prenosi portal Plusinfo.

Obraćajući se građanima Makedonije, Ivanov je rekao da ga ništa neće pokolebati u svojoj odluci da ne potpiše tekst dogovora koji su postigli makedonski i grčki premijer Zoran Zaev i Aleksis Cipras.

Zaev i Cipras postigli su dogovor prema kojem će se ta bivša jugoslovenska država ubuduće zvati Republika Sjeverna Makedonija i to ime bi trebalo da se koristi za sve namjene.

Ivanov je danas, poslije svega dva minuta, napustio sastanak sa premijerom Zoranom Zaevom i šefom diplomatije Nikolom Dimitrovom, koji su pokušali da ga obavijeste o ishodu pregovora sa Grčkom o imenu Makedonije, javili su mediji u Skoplju.

Ivanov je prethodnih mjeseci imao seriju oštrih sukoba sa Zaevom i koalicijom koja je oko njega okupljena.

Makedonski predsjednik bio je žestok protivnik većine inicijativa vlade u Skoplju, uključujući imenovanje Taljata Džaferija za šefa Sobranja i zakona o upotrebi albanskog jezika.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR