Grčka na nogama zbog sporazuma sa Makedonijom

317

Na Trgu Sintagma u Atini tokom protesta protiv sporazuma Grčke i Makedonije o riješavanju spora oko imena došlo je do sukoba policije i demonstranata, dok u obližnjem parlamentu traje debata o povjerenju vladi tokom koje je bivši grčki premijer Andonis Samaras optužio aktuelnog predsjednika vlade Aleksisa Ciprasa za “kapitulaciju” pred uslovima Skoplja.

ANA prenosi da je policija koristila suzavac kako bi odbila grupe demonstranata i zatvorila za saobraćaj dvije avenije u tom dijelu grčke prestonice.

Demonstranti nose zastave Grčke i one sa Zvijezdom Vergine (grčkim simbolom koji se pojavio i na zastavi Makedonije poslije posle proglašenja nezavisnosti ali je zbog protesta Grka uklonjen).

Protest je organizovan preko društvenih mreža a organizatori su pozvali demonstrante da se masovno okupe i sutra u Prespanskom regionu gdje je najavljeno da će premijeri Grčke i Makedonije Aleksis Cipras i Zoran Zaev potpisati sporazum.

Istovremeno u grčkom parlamentu u toku je rasprava nakon čega će poslanici glasati o povjerenju vladi Aleksisa Ciprasa.

– Odrekli ste se svega. Kapitulirali ste pred svim. Potpisujete monstruozni sporazum koji će, umjesto da riješava probleme, poslužiti kao okidač destabilizacije – poručio je bivši premijer Samaras, poslanik glavne opozicione stranke Nova demokratija.

ANA podsjeća da je Samaras bio ministar spoljnih poslova Grčke kada se problem oko imena sa Skopljem prvi put pojavio 90-ih godina prošlog vijeka i u velikoj mjeri odredio smjer politike Atine po tom pitanju u decenijama koje su uslijedile.

Dogovoreni sporazum o novom imenu Makedonije, između premijera Aleksisa Ciprasa i Zorana Zaeva, a koji još nije ozvaničen, primljen je sa nezadovoljstvom u dijelu javnosti obe zemlje, a makedonski predsjednik Ðorđe Ivanov odlučio je da neće potpisati, jer je, kako je naveo, štetan po državu i njene građane.

Atina i Skoplje postigli su istorijski sporazum da Republika Sjeverna Makedonija bude novo ime te bivše jugoslovenske republike.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR