Gradi se druga srpska crkva u Africi! (FOTO)

903

Srbi i njihovi prijatelji iz afričke države Bocvana uveliko grade u toj zemlji dijamanata drugu srpsku pravoslavu crkvu na „crnom“ kontinentu, koju bi u oktobru tebalo da osvešta srpski patrijarh Irinej!

Crkva se gradi u elitnom dijelu glavnog grada Bocvane Gaberona i posvećena je Svetom Nikolaju Miriklijskom Čudotvorcu.

– Kamen temeljac je, uz blagoslov patrijarha srpskog Irineja i patrijarha aleksandrijskog Teodora drugog, položen oktobru 2016., a radovi su počeli u januaru ove godine. Osim crkve, za koju je već stiglo zvono, tu će biti sagrađen i Klub srpskog društva u Bocvani – kancelarije, učionice, škola za srpsku djecu, prostor za druženje, kao i restoran u kome će se pripremati domaći specijaliteti-ističu za SrpskaCafe Srbi iz Bocvane.

Oni kažu za naš portal da Srpska pravoslavna crkva ima još samo jedan vjerski objekat na ovom kontinentu- crkvu Svetog Apostola Tome u Johanesburgu u Južnoj Africi.

– Dakle, Njegova svetost patrijarh Irinej, koji je blagoslovio izgradnju, trebalo bi da dođe u oktobru da osvešta crkvu. Do tada će ovaj objekat da dobije krov i zvonik. Ostali radovi će se završavati kasnije-kažu naši sagovornici.

Podsjećamo, ceremoniji polaganja kamena temeljca za prvu srpsku crkvu u Bocvani prisustvovali su tadašnji ministar rudarstva Bocvane Sadik Kebonang, ambasador Srbije u Južnoj Africi Božin Nikolić, brojne diplomate iz Rusije, Kipra, Grčke, Srbi iz Bocvane i Južne Afrike, predstavnici Udruženja Srba u Bocvani.

U temelje ove crkve ugrađeno je i kamenje iz najsvetijih mjesta svijeta i Srbije, ali i iz Trebinja.

Bocvana je država u južnoj dijelu Afrike. Graniči s Namibijom na zapadu i sjeveru, Zambijom na sjeveru, Zimbabveom na istoku i Južnoafričkom Republikom na jugu. Zahvaljući proizvodnji dijamanata ovo je jedna od ekonomski najrazvijenijih zemalja u Africi.

Članica je Komonvelta, Južnoafričke carinske unije, Ujedinjenih nacija i Afričke unije.

M. Čabarkapa

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR