Evropske milijarde domaćim preduzećima na dohvat ruke

676
Bojan Ćudić

Mala i srednja preduzeća iz BiH od ove godine mogu aplicirati na program Evropske unije COSME (Programme for the Competitiveness of enterprises and SMEs), čiji ukupan budžet iznosi 2,3 milijarde evra.

Od ukupnog budžeta, 60 procenata alocirano je na finansijske instrumente za mala i srednja preduzeća (MSP), a brojne mjere usmjerene su direktno prema MSP-ima u EU i COSME pridruženim zemljama, kao što je pomoć pristupu finansijama, podrška internacionalizaciji i pristupu tržištu, razvoj konkurentnog poslovnog okruženja i razvoj preduzetničkog duha.

Razvoj konkurentnog poslovnog okruženja

COSME podržava aktivnosti unapređenja okvirnih uslova u kojima preduzeća djeluju, najviše MSP, smanjenjem nepotrebnih administrativnih i zakonskih opterećenja.

Takve aktivnosti uključuju određivanje uticaja pojedinih zakona EU na MSP, kroz odgovarajuće upitnike EU, razvoj logičnih i poslovno prihvatljivih regulativa za njih i jačanje korišćenja principa “Think Small First ” prilikom donošenja odluka, na nacionalnom i regionalnom nivou.

U razgovoru za portal SrpskaCafe, dr Bojan Ćudić, koordinator Evropske mreže preduzetništva Republike Srpske, članice najveće globalne mreže za podršku malim i srednjim preduzećima (Enterprise Europe Network), koju, takođe, podržava COSME, kaže da je jedan od glavnih ciljeva ovog programa obezbjeđenje pristupa finansijama za MSP u različitim fazama njihovog djelovanja, nastanka, razvoja i transfera poslova. Da bi bili dostignuti ovi ciljevi, EU obezbjeđuje kredite i kapitalne investicije za MSP.

– Kroz programe garancija i olakšica za kredite, program obezbjeđuje garancije i kontra-garancije finansijskim institucijama, odnosno bankama i garantnim fondovima, tako da finansijske institucije mogu obezbijediti više kredita i finansijskih sredstava za MSP. Očekuje se da će COSME obezbijediti da između 220 000 i 330 000 MSP dobiju finansijska sredstva u ukupnom iznosu između 14 i 21 milijardu evra – naveo je Ćudić i dodao da će Program od 2014. do 2020. godine, kroz kapitalne investicije za rast, obezbijediti sredstva za MSP u ekspanziji i preduzeća u fazi razvoja.

Programom je, kako je istakao, predviđena podrška za oko 560  000 preduzeća sa ukupnim investicijama u vrijednosti do četiri milijarde evra i to kroz finansijske olakšice, kao što su sredstva fondova rizičnog kapitala, bankarske garancije… Sredstva su namijenjena za sva preduzeća koja posluju u zemljama obuhvaćenim COSME programom, što znači da od samih preduzeća zavisi koliko će novca biti povučeno u okviru jedne zemlje.

U EU postoji značajan broj institucija i fondova koji čine mrežu finansijske podrške rastu i razvoju MSP. Sredstva iz ovih fondova, na koja će sve više biti “usmjerena” da apliciraju i preduzeća iz Republike Srpske, odnosno BiH, namijenjena su finansiranju isključivo razvojnih projekata, čijim uslovima se domaća preduzeća moraju što prije početi prilagođavati, ukoliko žele da održe svoju konkurentsku poziciju.

Razvoj preduzetničkog duha

Program COSME podržava realizaciju akcionog plana Preduzetništvo 2020 kroz različite vidove aktivnosti.

To uključuje sposobnost razmjene, istraživanja, kao i najbolje praktične primjene i pilot projekte u oblastima kao što su preduzetnička edukacija, mentoring ili razvoj priručnika, te podrška novim i potencijalnim preduzećima uključujući mlade, žene i iskusna preduzeća.

– Prilagođavanje se, prije svega, odnosi na obuku kadrova za pisanje, apliciranje i implementaciju projekata. Da bi se privukla ova sredstva neophodno je postojanje obučenih kadrova u domaćim institucijama, zaduženim za podršku razvoju preduzeća, posebno na lokalnom nivou, kao što su lokalne razvojne agencije, odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti… Obučeni kadrovi treba dalje da pruže podršku preduzećima da apliciraju na dostupna sredstva – poručio je Ćudić.

Korišćenjem sredstava iz ovog EU programa, kako zaključuje Ćudić, domaća preduzeća mogla bi u značajnoj mjeri poboljšati situaciju kada je u pitanju pristup finansijama. Osim toga, otvaraju se i mnoge druge mogućnosti, kao što je pristup novim tržištima, tehnologijama…

Za upravljanje COSME programom odgovorna je Evropska komisija, dok je realizacija povjerena Izvršnoj agenciji za konkurentnost i inovacije (engl. The Executive Agency for Small and Medium-sized Enterprises – EASME), a realizacija finansijskih instrumenata Evropskom investicionom fondu (engl. European Investment Fund -EIF).

Redakcija SrpskaCafe.com

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR