Uvodi se vjeronauka u srednje škole u Srpskoj?!

1098
Vlada RS

Srpska pravoslavna crkva uputila je Ministarstvu prosvjete i kulture RS inicijativu za uvođenje vjeronauke u srednje škole!

Nakon osnovnih, i u srednjim školama u Republici Srpskoj, prvenstveno u gimnazijama, uskoro bi mogla biti uvedena vjeronauka, rečeno je danas nakon sastanka predsjednika RS Milorada Dodika i episkopa banjalučkog Jefrema.

Ministarstvo: Potrebna analiza

Pomenutu informaciju su potvrdili i u samom Ministarstvu, ali nisu naveli detalje.

– Kad uradi potrebne analize, Ministarstvo će obavijestiti javnost o daljim koracima na uvođenju vjeronauke u srednje škole – rekli su iz Ministarstva prosvjete i kulture RS.

– Omladina koja odrasta mora da bude upoznata sa svojom vjerom, kulturom, historijom, prošlošću, kako bi na najbolji način mogla da kreira i budućnost – rekao je Jefrem.

I Dodik smatra da vjeronauku treba što više približiti mladima, ne samo u osnovnim školama te da se stoga traži način kako bi se izučavala i u srednjim školama, za početak, kako kaže, u gimnazijama i na tom pitanju radi nadležno ministarstvo.

Ulogu crkve u društvu vidi kao veoma značajnu, u širenju ljubavi među ljudima, te vjere i nastojanja da se očuva stabilnost i mir.

Na sastanku, uoči pravoslavnog praznika Vaskrsa, rečeno je da se odnosi vlasti RS-a i Srpske pravoslavne crkve odvijaju u „željenom pravcu“.

– Nikada nije sve idealno i na najbolji način riješeno, ali ka tom idealu treba da težimo i ne čekamo da on dođe sam, već da se i sami potrudimo i uložimo onoliko koliko možemo. To se i čini u Republici Srpskoj – rekao je episkop Jefrem.

Dodik je naveo da je razgovarano i otvaranju vrtića i u nekim manjim sredinama u RS-u, što bi pomogla i Srpska pravoslavna crkva, čije, kako kaže, jačanje vidi u RS-u, kroz odmjeren pristup u javnom životu, a izvan političkih poslova.

 

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR