Psiholog otkriva kako da prebolite raskid veze

389

Nakon raskida, sasvim je očekivano da prođete kroz seriju faza: plakanje, potreba za slatkišima, tišina, ne želim da pričam o tome, slušanje romantičnih balada, i na kraju, prihvatanje.

Bez obzira na to koliko ste vi i vaš bivši partner bili zajedno, gubitak nekoga ko vam je bio važan, može da utiče na vaš život i blagostanje.

Ipak, postoje brojni način da se osjećate kao svoji, ponovo i da podignete vaše mentalno zdravlje tokom teškog perioda.

Klinički psiholog Džošua Klapov otkriva kakva obično mentalna stanja nastupaju nakon razdvajanja partnera, i daje savjete kako da se nosite sa novim osjećanjima koja su vas preplavila.

Osjećate se izgubljeno? Pronađite novu rutinu

Uobičajene rutine koje ste radili sa bivšim partnerom su došle kraju. Možda ste vas dvoje išli zajedno u teretanu, svakog petka posjećivali vaš omiljeni restoran ili svake nedjelje spremali zajednički doručak. Nakon raskida, možete se osjećati izgubljeno, ne znate gdje da idete ili šta da radite, ističe doktor Klapov za Elit Dejli.

Pa, šta da radite? Vi ulazite u novu fazu, kada treba da pronađete nova mjesta i stvari koje ćete raditi.

Ovo je vrijeme da razmišljate, a potom istražite sebe. Pa, počnite od svakodnevnih potreba birajući zdravu hranu, spavanje, vježbanje, druženje sa prijateljima. Ako ste vi i vaš partner obično trčali zajedno, možda možete trčanje da zamijenite vožnjom bicikla. Umjesto večere petkom uveče izađite sa prijateljima u noćni izlasak, a nedjeljom čitajte omiljenu knjigu.

Ako se osjećate depresivno, porazgovarajte sa psihologom

Doktor Klapov savetuje da u slučaju depresivnog raspoloženja koje je nastupilo nakon raskida razgovarate sa psihologom kako biste naučili više o sebi i kako da ponašate u vezama.

Bilo da ste srećni ili tužni što se veza završila, ovo je vrijeme da shvatite šta raskid znači, i kako da nastavite dalje. Razgovor sa profesionalcom će vam pomoći da naučite da se nosite sa problemom, da shvatite kako i zašto se ovo desilo, i daće vam alat da nastavite dalje, naprijed sa boljim osećajem.

Ako se osjećate oporavljeno, uživajte u slobodi

Postoje veze koje definitivno nisu dobre za naše mentalno zdravlje. Ako ste bili u stresu tokom veze koja je bila toksična i koja je spriječavala vaš lični rast i razvoj, osjetićete slobodu nakon raskida.

Čak i ako nastupi loš period prvih dana nakon raskida, shvaiate da je raskid izlaz – čak i onima koje je to slomilo, ističe doktor.

Kada prolazite kroz ovaj period, važno je da zapamtite da se stvari sada mjenjaju u vašem životu, i morate znati da se nosite sa tim.

 

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR