Vučić se posvađao s hrvatskim novinarima u Vrginmostu (VIDEO)

1137

Drugog dana posjete Hrvatskoj, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić obišao je Vrginmost u Opštini Gvozd. Na konferenciji za medije ušao je u raspravu sa hrvatskim novinarima, koji su insistirali na njegovom govoru u Glini 1995. godine.

Na konferenciji nakon razgovora sa Srbima u Vrginmostu, novinari iz Hrvatske su ga nekoliko puta pitali o tom govoru, u kojem je kako kažu obećao da “Srpska Krajina i Glina nikada neće biti Hrvatska” i da “ustaška vlast tu neće moći da dođe”.

Upitan da li će se izviniti zbog tog govora, srpski predsjednik je rekao da “tu vrstu poniznosti od njega neće vidjeti”.

Vučić je najprije rekao da mu je pitanje o Glini i tome da li smatra da je to “sprski grad kao 1995. godine”, od kako je stigao u Hrvatsku postavljeno više puta, a onda je izjavio:

– Ja sam od vas čuo bezbroj istih pitanja, za mene je interesantno da je mjera vaše podrške i poštovanja, direktno proporcionalna mjeri poniznosti koju očekujete od nekog ko je došao. Ali, tu vrstu poniznosti i straha  i potrebe da vam se dodvoravam nikada od mene nećete vidjeti – rekao je Vučić.

Zatim je rekao da je tokom posjete Zagrebu bio pristojan, odgovoran i učtiv i da ne želi da na uvrede i klevete odgovara uvredama i klevetama.

Vučić je novinarima rekao i da su mu sinoć saradnici pokazali kako je opisan u hrvatskim medijima, između ostalog i kao četnik, i ponovio da niko iz njegove porodice bliže i šire nikada nije bio četnik, već da su kuće Vučića zapalili Hrvati, ali da se on nikada neće žaliti i tražiti nečije izvinjenje.

– Čini se da vi ne razumijete jednu stvar, imamo različite poglede na ono što se događalo prije 23 i 28 godina, ali to ne znači da ne trebamo živjeti – kazao je Vučić.

Pošto su neki novinari insistirali na govoru iz Gline, Vučić je ušao u verbalni sukob sa njima i istakao da takav stav nikud ne vodi.

– Ta mjera ponižavanja i poniznosti, da bi po vama bio dovoljno dobar kako bi se razgovaralo sa nekim u Hrvatskoj, plašim se da neće dovesti ni do kakvih rezultata – rekao je Vučić.

Srpski predsjednik je rekao i da je “izmišljen dio o Velikoj Srbiji u tom govoru”, a pitao je i da li je važno ko je spalio kuće njegove porodice.

– Deset puta sam vam rekao, ali vi mene očigledno ne razumijete. Mi imamo potpuno različita gledanja na stvari. Kad vi  hvalite “Oluju” i vama je to praznik, nama je to tuga i to je kod svih Srba. Ali to nije razlog da ne razgovaramo ili je to razlog da me gledate s mržnjom? – zapitao je Vučić.

Rasprava s novinarima je potrajala desetak minuta, a Vučić je tokom nje nekoliko puta rekao hrvatskim novinarima “da budu pristojni i da ga ne prekidaju kako bi odgovorio”, dodajući rečenicu koju je često izgovarao i u Srbiji kada bi ušao u “okršaj” sa predstavnicima sedme sile: “Pustite me da odgovorim, ali ono šta ja hoću, a ne ono što vi hoćete”.

Inače, tokom razgovora sa novinarima je nekoliko puta stao u zaštitu hrvatske predsjednice i rekao da mu smeta što nju vrijeđaju zbog poziva koji mu je uputila.

– Ovakvu hajku i harangu nijedan hrvatski predsjednik i premijer neće doživjeti kad dođu u Srbiju – kazao je Vučić.

 

 

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR