NSRS: Da li je zaduživanje pametno rješenje za Željeznice RS?!

360

I danas smo bili svjedoci burne rasprave u Narodnoj skupštini RS, ovoga puta zbog prijedloga zaduženja RS od 51,3 miliona evra kod Svjetske banke po projektu restrukturisanja Željeznica RS.

Lider PDP-a i poslanik u Narodnoj skupštini RS Branislav Borenović navodi da je ovakav prijedlog “nagrada za loše direktore”.

Branislav Borenović
Branislav Borenović

– PDP je protiv takvog zaduženja, jer ono predstavlja samo zavlačenje ruku u džepove građana. Kredit vraćaju svi građani RS, a s kamatama to će na kraju biti iznos od 140 miliona maraka. Ovo nisu reforme – ukazao je Borenović ističući da se odlukom o kreditu plaćaju gubici i loše poslovanje pojedinaca te dodao da će značajan dio sredstava tog kredita biti izdvojen za konsultante i informacioni sistem, a ne za razvoj preduzeća.

Sa druge strane, poslanik SNSD-a Igor Žunić je rekao da opozicija pogrešno tumači dokumente o zaduženju te da je restrukturiranje tog javnog preduzeća neminovnost.

Igor Žunić
Igor Žunić

– Osuđujem zapošljavanje po partijskoj liniji. Tražim da se u proces restrukturiranja maksimalno uključi sindikat. Smatram i da neće biti velikog otpuštanja radnika u tom javnom preduzeću, već da će većina zaposlenih ostvariti uslove za penzije ili prekinuti radni odnos uz otpremnine – zaključio je Žunić.

Predsjednik NDP-a i poslanik u Narodnoj skupštini RS Dragan Čavić je rekao je da je stanje u javnim preduzećima katastrofalno, a da se sada svi građani RS kreditno zadužuju za 51,3 miliona evra kako bi se saniralo loše poslovanje u tom javnom preduzeću.

Dragan Čavić
Dragan Čavić

– Željeznice su propalo preduzeće! Nažalost, odavno su ispunile uslove za stečaj. Od 2005. do 2016. godine njihov gubitak je dostigao 251 milion maraka i premašio osnovni kapital preduzeća. Restrukturiranje se svodi na to da budžet preuzima teret kredita Željeznica, odnosno Vlada RS će iz budžeta, na teret poreskih obveznika, da vraća pare. Ako tako budemo sve restrukturirali, od zdravstva i drugih sektora, prebacićemo na teret budžeta preko dvije milijarde maraka – upozorio je Čavić.

Šef Kluba poslanika DNS u Narodnoj skupštini RS Spomenka Stevanović istakla je da je DNS opredijeljen za rješavanje problema u „Željeznicama RS“, odnosno restrukturisanje preduzeća s ciljem stabilizacije i finansijske održivosti.

Spomenka Stevanović
Spomenka Stevanović

– Osnovni problem preduzeća jeste nedostatak vlastitih prihoda, te problemi u putničkom i teretnom saobraćaja – rekla je Stevanovićeva i dodala da oni koji ne upravljaju dobro javnim preduzećima moraju biti smijenjeni, a ukoliko čine kriminalne radnje treba da budu procesuirani.

Obrazlažući u Narodnoj skupštini RS prijedlog ove odluke, ministar saobraćaja i veza Neđo Trninić istakao je da je cilj projekta unapređenje operativne efikasnosti i finansijske održivosti “Željeznica Republike Srpske”.

– Svrha vlasničkog restrukturisanja je i obezbjeđenje stoodstotnog vlasništva Republike Srpske nad akcijskim kapitalom “Željeznica”, s obzirom na to da je i u prethodnom periodu Srpska bila jedini vlasnik koji je posredstvom subvencija pomagao poslovanje preduzeća, što se očekuje u budućem periodu, a na ulaganja manjinskih akcionara se ne može računati – rekao je Trninić.

Neđo Trninić
Neđo Trninić

Prema njegovim riječima, organizaciono restrukturisanje biće sprovedeno smanjenjem broja zaposlenih, razdvajanjem poslova infrastrukture na računovodstveno i upravljački potpuno odvojene organizacione cjeline, te formiranjem profitnih centara od pojedinih organizacionih dijelova preduzeća.

Trninić je naglasio da je planirano da broj zaposlenih bude smanjen za 1 000 radnika, i to 500 do kraja ove godine i preostalih 500 do okončanja procesa restrukturisanja.

– Svrha organizacionog restrukturisanja je postizanje optimalne organizacione strukture složenog sistema kao što su “Željeznice”, te optimalne strukture i broja zaposlenih. Nastoji se broj zaposlenih svesti na optimalan nivo, koji je potreban za funkcionisanje ovog sistema, uzimajući u obzir i modernizaciju i informatizaciju, kojima bi se smanjila potreba za brojem izvršilaca na određenim radnim mjestima – dodao je Trninić.

On je dodao da se smanjenjem broja zaposlenih nastoji postići i optimalna struktura zaposlenih u vezi sa kvalifikacijom i starosnom strukturom, smanjenje troškova bruto zarada i naknada zarada na godišnjem nivou, te postizanje višeg nivoa produktivnosti radne snage.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR