“Gardijan”: Dodik naoružava policiju kako bi ojačao svoj položaj

808
Foto: AP

Gardijan je danas objavio članak u kojem navodi kako je Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske (RS) kupilo 2 500 automatskih puški, a taj potez britanski list smatra zabrinjavajućim zbog rasta navodnog uticaja Rusije u BiH.

– Kupovina 2 500 novih automatskih pušaka policije u Republici Srpskoj izazvala je zabrinutost zbog namjera “separatističke Vlade” i produbljivanja ruskog uticaja u podijeljenoj i ekonomski depresivnoj zemlji – piše britanski “Gardijan”.

U tekstu se navodi kako će oružje RS isporučiti Srbija i to u martu, odnosno sedmicu prije planiranog otvaranja novog centra za obuku u kojem se od ruskih savjetnika očekuje da igraju važnu ulogu.

Britanski list navodi da oružje stiže u trenutku kada je upitna dugoročna stabilnost BiH i pri tome podsjećaju na ustavno uređenje BiH koje je određeno Dejtonskim mirovnim sporazumom.

– Nacionalne stranke čvrsto se drže na vlasti na dijelu teritorije koji kontrolišu, zemlja je prepuna korupcije, a uz to ima i najvišu službenu stopu nezaposlenosti mladih u svijetu – piše Gardijan.

Ističu kako srpski aktivisti civilnog društva, centralna vlada u Sarajevu i zapadni diplomati vjeruju da će “separatistički lider Srba u BiH Milorad Dodik” koristiti teško naoružanu policijsku jedinicu kako bi ojačao svoj položaj i zastrašivao opoziciju pred izbore u oktobru.

– Dugoročno, postoji strah da bi se oružje moglo iskoristiti i za dodatne ciljeve poput Dodikovih težnji ka nezavisnosti pod rizikom novog rata u regionu. Rusija, koja vidi Dodika kao nekoga ko brani članstvo BiH u NATO-u, dala je snažnu podršku srpskom “separatisti” koji je najmanje šest puta bio kod Vladimira Putina od 2014. godine – navodi Gardijan.

 

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR