Strip kao umjetnost polako nestaje? (VIDEO)

444

“Zagor”, “Alan Ford”, “Dilan Dog”, “Dijabolik” samo su neki od stripova koji su obilježili odrastanje brojnih generacija. Iako je strip bio jedan od glavnih medija u 20. vijeku, razvoj tehnologije i pojava interneta doveo je do toga, da devetu umjetnost prekrije zaborav.

Ipak da se strip popularizuje i da mu se vrati stara slava, koju je nekada uživao, poslednjih 20 godina zdušno se bori Dobojlija Borislav Maljenović. On naglašava da je strip savršen spoj književnosti i likovne umjetnosti. Pogodan je, kaže, i za čitaoce svih uzrasta.

– Strip je u mom životu od kako ja znam za sebe. Druga djeca su uglavom odrastala uz bajke, slikovnice, normalno sve to igralo je vrlo bitnu ulogu i u mom životu, ali tu se uvijek nalazila i neka sveščica stripa. Za mene je strip jedan vrlo bitan uvod u klasičnu književnost – rekao nam je Maljević.

Voljan je Borislav i da svoje znanje prenese mladima, ali još mu se, kaže, niko nije obratio ko bi imao volju da se posveti ovoj umjetnosti. Jedan od glavnih razloga zašto se samo rijetki bave kreiranjem stripa je i podcjenjenost ove umjetnosti. Na našim prostorima se od toga ne može živjeti, smatra Milorad Vicanović, koji je za francuske izdavače do sada kreirao 27 strip albuma.

– Ja kažem ovo je kao i neki vrhunski sport, ako ne crtate dugo, iskačete iz kondicije. Morate stalno raditi, ne možete se samo bazirati na talenat, jer talenat je jedan jako malo procenat svega onoga što sam ja danas. Kod nas nije takva situacija da strip autori mogu da žive od toga ili na kraju krajeva da dobiju bilo kakav honorar – otkriva nam Milorad Vicanović – Maza, strip autor iz Laktaša.

Iako se strip danas može kupiti za marku ili dvije, čitalačkoj publici nije zanimljiv, pa ga zbog toga dobojski prodavci knjiga i nemaju na svojim štandovima. Pred objektiv ne žele, ali u neformalnom razgovoru kažu, kako ne pamte kada im je neko tražio strip. Njihovu priču su uglavnom potrvrdili i građani sa kojima smo razgovarali.

Bez obzira na malo interesovanje strip crtači ne odustaju. Najavljuju da u narednom periodu u planu imaju i brojne događaje čiji će osnovni cilj biti promocija i popularizacija devete umjetnosti. U Doboju su do sada održane tri izložbe stripa, a u planu je i da se organizuje strip vikend, u okviru kojeg bi, više profesionalnih crtača koji rade na svjetskoj sceni, svoja stečena iskustva prenijeli zainteresovanim.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR