Narodno pozorište RS dobija novu zgradu

485

Narodno pozorište Republike Srpske u Banjaluci dobiće novu zgradu, a prve predstave trebalo bi da budu izvedene 2021. godine, potvrdio je direktor Narodnog pozorišta Nenad Novaković. On je istakao da prostorni kapaciteti kojima sada raspolažu ograničavaju domaću produkciju i gostovanja predstava.

– Veliki broj predstava iz regiona, kada je riječ o učešću na Teatar festu “Petar Kočić” ne mogu stati na našu scenu. Naše pozorište je staro skoro 90 godina i tehnički uslovi ne mogu da odgovore savremenim projektima. U dogovoru sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom, sa Vladom Srpske i sa gradom Banjaluka ulazimo u ozbiljnu pripremu za izgradnju nove zgrade pozorišta – kaže Novaković.

Načelnik Odjeljenja za prostorno uređenje u Gradskoj upravi Banjaluka Slobodan Stanarević najavio je novi veliki projekat.

– Multifunkcionalna dvorana, koncertna, kongresna i možda nova pozorišna scena nalaziće se kod pomoćnog stadiona FK Borac, a Regulacioni plan bi trebalo da bude usvojen do kraja marta. Tačan projekat još nemamo, ali postoje prijedlozi i investicija bi po procjenama koštala od osam do deset miliona KM. Spremni smo da za ovaj projekat uđemo u proces javno-privatnog partnerstva – rekao je Stanarević.

Novaković najavljuje da već od marta na scenu Narodnog pozorišta stižu gostujuće operske i baletske predstave iz Narodnog pozorišta iz Beograda.

– Cilj je da polako pripremamo, edukujemo i stvaramo novu publiku u Banjaluci. Sada biramo predstave koje mogu da budu izvođene na našoj sceni. Ove godine ćemo raditi na dokumentaciji, papirologiji i na stvaranju preduslova za finansiranje tog velikog projekta, odnosno nove zgrade Narodnog pozorišta Republike Srpske – istakao je Novaković.

Sada je, dodaje, vrlo teško govoriti o otvaranju opere i baleta.

– Stvaramo teren i polako školujemo publiku. Opera i balet treba da nastanu iz kulturnih potreba samih građana, a te potrebe ćemo njegovati i razvijati. Tada ćemo da razmišljamo i o ova dva segmenta koja nedostaju našem teatru – naglašava Novaković.

Na sceni Narodnog pozorišta Republike Srpske u prvoj polovini marta publici će biti predstavljena opera “Sibirski berberin” Narodnog pozorišta iz Beograda. U aprilu će gostovati baletska predstava “Ko to tamo peva”, a obje će na repertoaru biti dva dana.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR