Sportski vremeplov: Aleluja, NBA liga se dogovorila sa sudijama

285
NBA

Na današnji dan 1995. godine čelnici NBA lige su konačno postigli dogovor sa sudijama, koji su bili u štrajku punih 68 dana.

Za to vrijeme, pištaljke su zadužili arbitri iz CBA, NBAD i WNBA lige, što se nije nimalo dopalo čelnicima klubova, trenerima i samim igračima. Prema njihovim ocjenama, igra je postala haotična. Svi su bili nezadovoljni i nervozni, što je natjeralo vođstvo lige da sjedne za stol sa ljudima u crnom i postigne dogovor.

U kakvoj situaciji se našla NBA, najbolje oslikava podatak da je na početku predsezone imala samo 41 sudiju. Tako su pripremne mečeve umjesto tri, sudila dva arbitra. A oni se nisu proslavili.

– Potrebno je pet ovih momaka da bi zamijenili jednog standardnog sudiju – žalio se tadašnji adut Njujork Niksa Čarls Oukli, koji je aktuelnu situaciju opisao kao “užasnu”.

Kada su se najbolji arbitri konačno vratili na terene širom Amerike, košarkaši nisu krili oduševljenje.

– Aleluja – uzviknuo je Kris Veber, koji je u tom periodu branio boje Vašington Vizardsa.

Judžin Kori za istoriju

o Godine 1907. renomirani bokserski arbitar Judžin Kori postao je prvi sudija koji je duel vodio iz ringa.

Rođen Mane Bajić

o Trideset i četiri godine kasnije rođen je Mane Bajić, član čuvenih “Partizanovih beba” koje su došle do finala KEŠ-a 1966. Afirmisao se u crno-bijelom dresu, u kojem je odigrao 154 prvenstvene utakmice i postigao 15 golova, osvojivši dvije šampionske titule. Dvije sezone kao internacionalac je branio boje francuskog prvoligaša Lila. Za A reprezentaciju Jugoslavije nastupio je dva puta.

Uveden usporeni snimak

o Na današnji dan 1963. godine po prvi put je prikazan usporeni snimak, koji je umnogome promijenio prenose sportskih nadmetanja. Inicirao ga je direktor CBS-a Toni Verna, na prenosu fudbalskog meča američkih koledža Armi i Nejvi.

Slavljenik Marko Vujin

o Godine 1984. rođen je srpski rukometni reprezentativac Marko Vujin. Karijeru je počeo u Sintelonu, na velikoj sceni se dokazao u Vespremu, dok trenutno brani boje njemačkog velikana Kila. Standardni je reprezentativac “orlova”, sa kojima ima evropsko srebro 2012.

De. M.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR