Njemački mediji nazvali rukovodstvo Srpske “šačicom mangupčina”

2003

Njemački Frankfurter algemajne cajtung (FAZ) u nedavnom je tekstu otvoreno zagovarao da Njemačka i EU uvedu sankcije predsjedniku RS Miloradu Dodiku i njegovim bližim saradnicima, pri tom ih opisujući kao “šačicu mangupčina”!

Ovaj medij je objavio da u njemačkom ministarstvu spoljnih poslova uveliko razmišljaju da se šefu RS i njegovim saradnicima zabrani ulazak u tu zemlju i zamrznu bankovni računi zbog veličanja haških osuđenika.

– Zastrašujuće je što nisu kažnjeni zločini nad Srbima, ali to nikako nije razlog da Dodik za Ratka Mladića, koji je osuđen zbog zločina nad Muslimanima, govori da je „patriota“ koji je srpski narod sačuvao od uništenja, te da je „za njega odavno rezervisano mjesto heroja, što se kroz sudske presude ne može promijeniti“ – piše Frankfurter algemajne cajtung.

Dalje se navodi da kad se tako nešto čuje, “biva jasno zašto EU nikako ne smije da u članstvo primi države u kojima neko sa ovakvim idejnim nazorima može biti predsjednik”.

– Ali, zbog toga blokirati Bosni i Hercegovini perspektivu članstva u EU bilo bi pogrešno, jer bi se time kaznili samo Muslimani i Hrvati u drugoj polovini zemlje. Ima mnogo boljih instrumenata. U ministarstvu spoljnih poslova Njemačke odavno se razmišlja o sankcijama protiv Dodika i njegove klike: upodobljene zabrane putovanja, zamrzavanje računa Dodiku, njegovim pomagačima i firmama bliskim režimu. Da li je previše zahtjevati od moćne EU da kazni šačicu bosansko-srpskih mangupčina, koji otvoreno slave najveće ratne zločine u Evropi od 1945? Možemo se nadati da nije – piše FAZ, a prenose beogradski mediji.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR