Iz Tužilaštva nestali dokumenti o zločinima nad Srbima!

593

Još jedan skandal potresa Tužilaštvo BiH, iz kojeg su nestali dokumenti u kojima je nekadašnji pripadnik Armije BiH Miralem Macić opisao ratne zločine nad Srbima u Konjicu.

Iz Tužilaštva BiH nestao je original dnevnika o ratnim zbivanjima u Konjicu koje je pisao Miralem Macić, nekadašnji pripadnik policije i Armije BiH u Konjicu. Ovo je specijalno za “Novosti” potvrdio advokat Dušan Tomić, koji je svojevremeno zastupao porodice oštećenih, a zatim i samog Macića, kad je prvobitno izašao iz zatvora.

Tomić je podsjetio da je Macić osuđen na 17 godina zatvora, jer je proglašen odgovornim za ubistvo četvoročlane porodice Punković iz Konjica.

– Dugo sam poslije tog suđenja razgovarao sa Macićem, koji mi je u jednom trenutku rekao da se pokajao. Rekao sam, ako je tako, napiši svojom rukom dnevnik i neka ostane svjedočanstvo o svemu onome što se događalo u Konjicu tokom rata i kakvi su zločini činjeni, prije svega prema nedužnim srpskim civilima. Miralem je to i učinio, i to precizno, jasno i sa niz argumenata i detalja. I taj dokument u vidu dnevnika dostavljen je Tužilaštvu BiH – izjavio je Tomić.

Priznati advokat je rekao da je to praktično svjedočenje, pored ostalog, i o zločinima svih 13 osumnjičenih za zločine u Konjicu nad Srbima, kojima je na zahtjev Tužilaštva BiH sud odredio pritvor.

– Simptomatično je da je original dnevnika nestao, a još u januaru 2012, kad je iznenada u zatvoru Busovača umro Macić, tvrdio sam i ostajem pri tome da je otrovan, kako ne bi i neposredno svjedočio o zločinu i zločincima – jasan Tomić.

Miralem Macić je u svom dnevniku naveo i svoju ulogu i odgovornost u tim zločinima.

– Neko se dobro potrudio da original nestane, ali u dogovoru sa postupajućim tužiocem sve ćemo učiniti da validnost fotokopiranog dokumenta bude maksimalno vjerodostojna – zaključio je Tomić.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR