Otvoren konkurs za “Zlatnu sovu” (VIDEO)

1055

Zavod za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo raspisao je konkurs za najbolji neobjavljeni roman i nagradu “Zlatna sova” za 2018. Godinu. Pravo učešća imaju svi neobjavljeni rukopisi napisani na srpskom jeziku.

Na konkursu za “Zlatna sova” pravo učešća imaju svi pisci koji pišu i stvaraju na srpskom jeziku, a uslov je da pošalju roman koji do sada nije objavljen. Konkurs je otvoren do 2.marta, a nagradiće se tri najbolja rukopisa.

– Kada govorimo o nekom fondu nagrada on je isti kao i prošle godine. Prvonagrađenom će pripasti 5000 KM i 100 odštampanih primjeraka romana. Drugonagrađenom će pripasti nagrada u vrijednosti od 1000 KM i 100 odštampanih primjeraka romana, i trećeplasirani 500 KM i 100 primjeraka romana. To je kada je riječ o nagradnom fondu i evo pozivamo sve one koji stvaraju i pišu na srpskom jeziku da nam se jave i pošalju svoje radove – pojasnio nam je Dejan Kerleta, portparol Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva.

Ove godine Zavod obilježava i 25 godina svog rada kao i pet godina dodjele nagrade “Zlatna Sova”. U sklopu toga, obilježava se niz aktivnosti. Jedna od njih je i učestvovanje na beogradskom sajmu knjiga pod nazivom „Dokle dopire sovin huk“.

– Za tih pet godina došlo je negdje oko 500 rukopisa do sada. Ono što je još bitno jeste pitanje koliko u kulturi i književnosti dopire taj huk. Onda smo zaista čuli riječi autora, književnika ali i kritičara i teoretičara književnosti da će se tek taj sovin huk osjetiti u godinama koje su pred nama. On i sada daje nemjerljiv doprinos književnosti. Ovo je jedinstven konkurs i pomaže rad autora, posebno kada je riječ o konkursu. Dostavlja se rukopis po šifrom, tako da nije bitno da li vam je to prvenac roman ili bilo koji po redu i to daje prednost i jednake šanse svima – dodao je Kerleta.

Neobjavljeni rukopis romana potrebno je poslati u tri primjerka. Jedan autor može konkurisati sa samo jednim djelom, a svi ostali detalji konkursa mogu se naći na veb stranici Zavoda. Pobjednici ovogodišnjeg konkursa biće poznati do 15. juna.

Marko Tešanović

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR