Otvoren konkurs za “Zlatnu sovu” (VIDEO)

514

Zavod za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo raspisao je konkurs za najbolji neobjavljeni roman i nagradu “Zlatna sova” za 2018. Godinu. Pravo učešća imaju svi neobjavljeni rukopisi napisani na srpskom jeziku.

Na konkursu za “Zlatna sova” pravo učešća imaju svi pisci koji pišu i stvaraju na srpskom jeziku, a uslov je da pošalju roman koji do sada nije objavljen. Konkurs je otvoren do 2.marta, a nagradiće se tri najbolja rukopisa.

– Kada govorimo o nekom fondu nagrada on je isti kao i prošle godine. Prvonagrađenom će pripasti 5000 KM i 100 odštampanih primjeraka romana. Drugonagrađenom će pripasti nagrada u vrijednosti od 1000 KM i 100 odštampanih primjeraka romana, i trećeplasirani 500 KM i 100 primjeraka romana. To je kada je riječ o nagradnom fondu i evo pozivamo sve one koji stvaraju i pišu na srpskom jeziku da nam se jave i pošalju svoje radove – pojasnio nam je Dejan Kerleta, portparol Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva.

Ove godine Zavod obilježava i 25 godina svog rada kao i pet godina dodjele nagrade “Zlatna Sova”. U sklopu toga, obilježava se niz aktivnosti. Jedna od njih je i učestvovanje na beogradskom sajmu knjiga pod nazivom „Dokle dopire sovin huk“.

– Za tih pet godina došlo je negdje oko 500 rukopisa do sada. Ono što je još bitno jeste pitanje koliko u kulturi i književnosti dopire taj huk. Onda smo zaista čuli riječi autora, književnika ali i kritičara i teoretičara književnosti da će se tek taj sovin huk osjetiti u godinama koje su pred nama. On i sada daje nemjerljiv doprinos književnosti. Ovo je jedinstven konkurs i pomaže rad autora, posebno kada je riječ o konkursu. Dostavlja se rukopis po šifrom, tako da nije bitno da li vam je to prvenac roman ili bilo koji po redu i to daje prednost i jednake šanse svima – dodao je Kerleta.

Neobjavljeni rukopis romana potrebno je poslati u tri primjerka. Jedan autor može konkurisati sa samo jednim djelom, a svi ostali detalji konkursa mogu se naći na veb stranici Zavoda. Pobjednici ovogodišnjeg konkursa biće poznati do 15. juna.

Marko Tešanović

Portal SrpskaCafe od sada pratite i putem naše Android aplikacije koju možete besplatno preuzeti ovdje.

NEMA KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR